Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 16 » Розроблена ДНК-лабораторія розміром з USB-флешку
20:19
Розроблена ДНК-лабораторія розміром з USB-флешку


Британська компанія Oxford Nanopore виводить на ринок пристрій, названий MinION і призначений для проведення аналізу ДНК бактерій і вірусів всього за кілька секунд. В основі приладу лежить технологія розшифровки генома, над якою британські та американські біохіміки працювали близько 20 років.

За словами розробників, міні-лабораторія може розшифрувати і більш складні геноми, але для цього потрібно більше часу. Зокрема, проаналізувати ДНК людини MinION зможе за 6 годин.

Лабораторія - в кишені

Створений пристрій сьогодні є самим крихітним у світі автоматичним розшифровувачем геному. Компактний прилад, за розміром злегка перевищує звичайну USB-флешку, підключається до USB-порту ноутбука або будь-якого персонального комп'ютера, і може працювати в польових умовах.

Робочий прототип MinION був представлений британською компанією на конференції генної біології і технологій в Майамі. В якості демонстрації прилад успішно розшифрував геном вірусу - бактеріофага Phi X, що включає 5000 базових пар. Вибір біологів припав саме на цей вірус символічно: в 1977 році вчені вперше розшифрували геном організму, і ним став бактеріофаг Phi X 174.

Практичне застосування

Творці приладу вважають, що MinION вже в найближчому майбутньому знайде практичне застосування в онкології. За матеріалами біопсії можна буде діагностувати ракове захворювання всього за кілька секунд. Причому завданням розшифровки генома тепер зможуть займатися відносно невеликі лабораторії.

Пристрій повинен також зацікавити археологів, які, завдяки MinION, зможуть швидко ідентифікувати фрагменти виявлених на розкопках останків.

Дешифратор ДНК - у кожну родину?

Передбачається, що новий пристрій надійде в продаж в 2012 році за ціною близько $ 900. Нагадаємо, що попередній настільний персональний розшифровувач геному Personal Genome Machine, розроблений американською компанією Life Technologies, коштував близько $ 100 тисяч.

Як вважають експерти, розвиток науки наближається до того, що технологія декодування ДНК скоро зможе стати такою ж звичною домашньої процедурою, як сьогодні вимірювання артеріального тиску або вмісту цукру в крові.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1918 | Дата публікації: 16-09-2012 | Додав: adminA | Теги: USB-флешку, ДНК-лабораторія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]