Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2018 » Жовтень » 17 » Різнокольорові теплиці самостійно знищують шкідників - вчені
21:11
Різнокольорові теплиці самостійно знищують шкідників - вчені


Вчені всього світу ламають голови над тим, як позбутися від шкідників врожаю і при цьому звести до мінімуму застосування агрохімікатів, або взагалі обійтися без них.

Іспанські вчені з'ясували, що в боротьбі з шкідниками може допомогти будівництво теплиць з різнокольорових матеріалів. Використання в теплицях фотоселективних сіток для затінення, які наразі досліджують вчені, здатне змінити поглинання, відображення і передачу світла, збільшити його розсіювання, а також поміняти спектр ультрафіолетового та інфрачервоного світла.

Беручи до уваги все вищесказане, вчені прийшли до цікавого висновку. На їхню думку, якщо звичайні теплиці замінити на кольорові, то покращиться харчування рослин, підвищиться врожайність, а самі ж культури будуть швидше дозрівати.

Що стосується шкідників, то їх просто не буде в таких теплицях. А все завдяки особливостям цих типів сіток, які покращують використання сонячного світла, захищають рослини від граду або хуртовин, а також блокують ультрафіолетове випромінювання, необхідне для розвитку комах і хвороб, наприклад, ботрітіс.

З огляду на те, що більшість процесів фізіологічного розвитку рослин, комах і хвороб залежать від одержуваного ними світла, фотоселектівні мережі затінення зможуть захистити культури від шкідників.

Додатковою перевагою є те, що в таких теплицях при мінімальних затратах можна вирощувати та поставляти на ринок овочі в той час, коли вони в дефіциті і на них найкраща ціна.

«Особливість цих типів сіток, що поліпшують використання сонячного світла, дозволить вирощувати тепличні культури в літні місяці, в той час, коли ця продукція пропадає з ринків унаслідок високих температур.

Підвищені температури є обмежуючим фактором для виробництва сільськогосподарських культур », - зазначив дослідник IMIDA Йозефа Лопес.

Як приклад він згадав перець, з якого можна отримати користь, застосовуючи на даній культурі різнокольорові матеріали в теплицях. Правда дослідники попереджають, що перед використанням цих нових матеріалів слід враховувати вплив на природні запилювачі і корисні комахи, які використовуються в біологічній боротьбі з шкідниками.

Випробування є частиною проекту FEDER «Інновації для підвищення продуктивності за допомогою захисту рослин (пластикові полімери)».


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 771 | Дата публікації: 17-10-2018 | Додав: adminA | Теги: різнокольорові теплиці, вчені, шкідники | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]