Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2022 » Серпень » 28 » Рештки величезного динозавра знайдено у дворі Португалії
00:10
Рештки величезного динозавра знайдено у дворі Португалії


динозавр зауропод Скелет завдовжки 25 метрів і заввишки 12 метрів належить зауроподу, що жив близько 150 млн років тому.

Мешканець Португалії виявив на задньому дворі свого будинку рештки величезного динозавра, які тепер досліджують учені. Про це стало відомо виданню Phys.org.

Чоловік знайшов скам'янілі кістки ще у 2017 році, коли проводив будівельні роботи на своїй земельній ділянці в португальському місті Помбал. Він звернувся до палеонтологів, які в серпні 2022 року влаштували розкопки та виявили скелет істоти завдовжки близько 25 метрів і висотою близько 12 метрів.

Група дослідників із Іспанії та Португалії дійшли висновку, що знайшли рештки найбільшого зі знайдених у Європі зауроподів — чотирилапого травоїдного динозавра, що виділявся довгим хвостом і не менш довгою шиєю. Ці істоти жили у Верхньоюрський період Мезозойської ери, тобто приблизно 150 мільйонів років тому, і належать до групи брахіозавридів, для якої характерні розвинені передні кінцівки. Серед найвідоміших видів динозаврів до неї відносять Brachiosaurus altithorax і Giraffatitan brancai, а також пізніший вид Lusotitan atalaiensis, який жив у західній частині сучасної Португалії.

"Дивно бачити, що всі ребра тварини збереглися в такому вигляді, зберігши своє вихідне анатомічне становище. Такий спосіб збереження є досить незвичайним для історії скам'янілостей динозаврів, зокрема зауроподів, знайдених у Верхній Португалії Юрського періоду", — прокоментувала Елізабет Малафайя, наукова співробітниця факультету наук Лісабонського університету.

динозавр зауропод

команда палеонтологів поруч із рештками динозавра в Помбалі, фото: phys.org

Зараз палеонтологи витягли частини осьового скелета, включаючи ребра та хребет. Збереження скам'янілостей і їхнє розташування вказують, що поруч мають бути й інші кістки — вчені спробують знайти їх у ході подальших розкопок.

За словами Елізабет Малафайї, в ході досліджень учені підтвердили, що на околицях Помбали розташований важливий пласт скам'янілих останків, що належать хребетним тваринам пізньоюрського періоду. За останні десять років він дозволив зробити безліч відкриттів, важливих для подальшого вивчення живих істот, що населяли Піренейський півострів близько 145 млн років тому.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 217 | Дата публікації: 28-08-2022 | Додав: admin | Теги: зауропод, двір, Португалія, рештки, динозавр | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]