Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2022 » Вересень » 23 » Простий спосіб покращити настрій знайшли вчені
00:10
Простий спосіб покращити настрій знайшли вчені


покращення настрій Вчені з Піттсбурзького університету (США) показали, що простий нейрокогнітивний тренінг із використанням позитивних слів та зображень продовжує антидепресивну дію кетаміну у людей з депресією, резистентною до іншої терапії. Результати клінічного дослідження опубліковані в журналі American Journal of Psychiatry.

Недорогі автоматизовані поведінкові тренінги у період підвищеної пластичності мозку після одноразового прийому кетаміну можуть допомогти контролювати депресію протягом як мінімум одного місяця.

Згідно з аналізом Національного інституту психічного здоров'я США, 2020 року майже 21 мільйон дорослих американців пережив принаймні один серйозний депресивний епізод. При цьому третина пацієнтів не реагує на лікування антидепресантами.

Кетамін відомий як засіб для наркозу та дисоціативний психоактивний препарат, проте він також використовується як антидепресант. Цей ефект було відкрито майже два десятиліття тому. Тепер багато клінік пропонують внутрішньовенні інфузії кетаміну, які не викликають залежності, а також дозволяють покращити стан людей, яким не допомагають класичні антидепресанти.

покращення настрій

У той час, як полегшення симптомів можна відчути вже через дві години після інфузії, ефекти кетаміну, як правило, зникають протягом наступних тижнів. Інфузії кетаміну дорогі, і часто, щоб їх отримати, потрібно тривалий час перебувати в списку очікування, тому таке лікування доступне далеко не всім, хто його потребує.

У період після введення кетаміну мозок сприйнятливий до нової інформації. Тому вчені вирішили перевірити, як вплине навчання, пов'язане з позитивними ідеями, проведене під час вікна пластичності. Методика, розроблена вченими, включала одну інфузію кетаміну та навчання, під час якого пацієнти читали компліменти та розглядали власні фотографії та зображення інших усміхнених людей.

У клінічному випробуванні взяли участь понад 150 осіб із резистентною до терапії депресією. Після введення кетаміну одна група пацієнтів пройшла вісім 20-хвилинних тренувань упродовж чотирьох днів, а інша виконувала нетерапевтичні версії завдань. Третя група отримала інфузію фізрозчину та пройшла навчання.

Наступного місяця люди з першої групи повідомляли, що довше, ніж решта випробуваних, відчували менше симптомів депресії. Тепер дослідники перевіряють, чи дає навчання будинку на смартфоні той самий ефект, що на комп'ютері в клініці.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 183 | Дата публікації: 23-09-2022 | Додав: admin | Теги: покращення, кетамін, настрій | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]