Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 08-09-2024
Головна » 2024 » Червень » 22 » Прості та безкоштовні способи - як дізнатися, хто дзвонив із невідомого номера
12:38
Прості та безкоштовні способи - як дізнатися, хто дзвонив із невідомого номера


В епоху сучасних технологій дзвінки з невідомих номерів стали звичайним явищем, що часто викликає занепокоєння. Важливо знати, як швидко та безкоштовно ідентифікувати такі номери.

Журналісти Відкритого розкажуть кілька простих і доступних способів дізнатися хто дзвонив із невідомого номера.

Основні причини для перевірки невідомих номерів:

Основною причиною дізнатися чий номер телефону дзвонив є те, що ви заздалегідь використовуючи різні сучасні інструменти зможете зрозуміти, хто до вас дзвонить. Таким чином, ви зможете, наприклад, одразу виявити шахраїв або заблокувати нав’язливу рекламу. Або ж навпаки розпізнати важливі дзвінки від невідомих абонентів, які можуть бути корисними або терміновими.

Використання онлайн-сервісів і додатків

Існує безліч програм, які допоможуть дізнатися хто дзвонить за номером телефону безкоштовно. Наведемо приклади кількох з них:

Getcontact

Додаток для ідентифікації невідомих номерів мобільних телефонів. Його можна встановити на гаджет будь-якої оперативної системи та навіть на ноутбук та ПК.

GetContact ідентифікує невідомі номери згідно з тим, яким чином цього абонента записано у телефонній книзі інших користувачів додатка. В ньому також вбудована функція блокування небажаних дзвінків та повідомлень.

Окрім переваг застосунок має й недоліки, головний, який й дозволяє вам ним користуватися, обов’язковий дозвіл до вашої телефонної книги. Надаючи це право GetContact ви автоматично додаєте усю вашу телефонну книгу у загальну базу даних програми та інших користувачів.

Truecaller

Ще один інструмент для того, щоб перевірити хто дзвонив – Truecaller. Він відображає базу даних стосовно мобільних номерів з відкритих та закритих джерел. Інформація зібрана розробниками, містить понад 3 мільярди записів.

В додатку можна включити антиспам дзвінків та СМС, а також зробити резервну копію даних номерів. Також для користувачів доступний вбудований месенджер.

Загалом є багато інших аналогічних сервісів, щоб дізнатися чий номер дзвонить. Серед них можна виділити Call Insider (працює на базі згадуваного раніше «Телефонного довідника»), NumBuster, СallApp, TrapCall, Whoscall тощо.

Перевірка через пошукові системи

Якщо вам дзвонив невідомий номер, на допомогу прийде метод, який не потребує завантаження сторонніх програм — це скористатися Google для пошуку потрібного телефонного номера.

Ви просто вводите у пошуковий рядок номер, який вас цікавить. Далі Google видасть всі дані про його згадку.

В Україні існує сайт «Телефонний довідник», який не вимагає реєстрації. Достатньо вказати невідомий номер, і якщо він є в базі, то будуть доступні відгуки та середня оцінка статусу

Соціальні мережі та месенджери

Месенджери

Для пошуку інформації про незнайомий номер можна спробувати знайти його у месенджерах та соціальних мережах Viber, Whatsapp і Telegram, Facebook, Instagram.

Для цього вам потрібно спочатку додати незнайомий номер у телефонну книгу. Потім у месенджері з’явиться інформація про цей номер телефону. Хоч вона й буде обмежена фото та коротким описом профілю, є шанс дізнатися ім’я, прізвище людини.

Якщо номера телефона немає у жодному месенджері та соцмережах, то варто замислитися, що вам дзвонили шахраї або спам-реклама.

Звернення до оператора зв’язку

Альтернативи мають й мобільні оператори зв’язку. Наприклад, ви можете підключити послугу, яка буде визначати номери всіх абонентів, які вам телефонують згідно з міжнародними стандартами.

В першу чергу це стосується ситуацій, коли ви бачите засекречений на телефоні номер. Українські оператори мають наступну послугу деталізації номера:

Київстар — це «Супервизначник номера» (вартість використання — 3 грн за добу);

Lifecell – Визначник прихованого номера (50 грн за 30 днів);

Vodafone – «Супервизначник номера» (підключення 107 грн, день використання — 1.10 грн).

У цього способу є недолік. Визначальники номерів коректно працюватимуть лише з абонентами того оператора, де ви її придбали. В іншому випадку коректність роботи не гарантується.

Блокування та захист від небажаних дзвінків

Вбудована функція захисту від спаму у смартфонах.

Власникам iPhone потрібно перейти в Налаштування — Телефон — Відключити звук невідомих абонентів (Silence Unknown Callers). Тепер будь-який абонент, номер якого відсутній у списку контактів, пропозиціях Siri або нещодавніх вихідних викликах, автоматично буде перенаправлятися на голосову пошту.

Телефони Android мають функцію Екран викликів (Call Screen), яка дозволяє Google Assistant перевіряти виклики від тих, кого немає в контактах. Щоб активувати Call Screen: Налаштування — Спам — Екран викликів — Фільтр викликів — знайти розділ Налаштування невідомих викликів і там вибрати типи абонентів, яких потрібно перевіряти (спам, можливі підроблені номери тощо).

Заблокувати конкретний номер

Якщо вам докучає конкретний номер, то ви можете його заблокувати. Користувачам смартфонів на базі Android варто натиснути на потрібний номер телефона, і в меню, вибрати Заблокувати, або торкнутися значка з трьома крапками та вибрати Заблокувати номер. Власникам Iphone для блокування номера потрібно відкрити застосунок Телефон — Нещодавні — знайти номер і торкнутися значка Інформація (він має вигляд малої літери “i” в кружечку) — прокрутити вниз — натиснути Заблокувати цього абонента — підтвердити.

За допомогою додатків

Getcontact, Truecaller, CallApp мають функції блокування підозрілих номерів. За допомогою них ви зможете не отримувати вхідні дзвінки від невідомих номерів.

Оператори мобільних послуг

Кожен оператор в Україні має додатково послугу блокування небажаних дзвінків. Для її підключення треба звернутися на гарячу лінію або подзвонити до компанії, щоб вам надали інформацію про підключення послуги.

Корисні поради та трюки

Фахівці з кібербезпеки радять не відповідати на дзвінки з невідомих номерів, а також з обережністю ставитися до викликів:

    по месенджеру. Шахраї можуть зателефонувати по месенджеру, бо для зв’язку не потрібно купувати SIM-картку, а на реєстрацію нового акаунту уходить кілька хвилин.
    із кодом +3 800. Такими номерами користуються компанії, які влаштовують холодні дзвінки за купленою базою абонентів.
    із короткого номера 700 або 800. Також популярний номер, яким користуються комерційні організації, інтернет-магазини, спамери та рекламники
    із кодом +7800. Це безкоштовні номери, якими користуються різні організації, від шахрайських до соц. опитувань.
    з іноземного номера. Відповідаючи на такий виклик треба пам’ятати, що закордонні дзвінки тарифікуються як міжнародний зв’язок, тому ви можете витратити солідну суму на “душевну розмову”.

Таким чином, кожен може захистити себе від набридливого спаму та шахрайських дзвінків з невідомих номерів. Ми розглянули прості й ефективні методи. Ці інструменти можна комбінувати для досягнення найкращих результатів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 41 | Дата публікації: 22-06-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]