Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2012 » Серпень » 14 » Про зникнення рідкісних акул розповіла зброя мікронезійців
23:43
Про зникнення рідкісних акул розповіла зброя мікронезійців




Вчені визначили видову приналежність акулячих зубів, що використовуються у зброї мешканців тихоокеанських островів, і показали, що в навколишніх водах раніше водилися три види акул, які більше тут не зустрічаються. Доповідь з результатами дослідження автори представили на екологічній конференції Портланде (США), коротко про зміст роботи пише NatureNews.

Іхтіологи з Колумбійського університету в Нью-Йорку проаналізували 124 примірники різної зброї, зібраної на Островах Гіберті в Тихому океані. Замість металевого леза в них використовуються акулячі зуби, прикріплені до дерев'яної основи за допомогою мотузки з кокосового волокна. Серед зброї були мечі, тризубці і навіть чотириметровий спис. Найстаріші екземпляри були виготовлені мешканцями островів близько 120 років тому.

Грунтуючись на відмінностях в будові зубів, дослідники визначили види акул, що використовувалися для створення зброї. Більшість екземплярів несли на собі зуби тільки одного виду риб, проте деякі мали закінчення, обрамлене зубами рідкісної блакитної акули (Prionace glauca). У загальній складності автори нарахували 19 видів тварин, що використовувалися в промислі.

Виявилося, що три з 19 в даний час не зустрічаються ближче, ніж за кілька тисяч кілометрів від островів Гілберта. Це плямистохвості (Carcharhinus sorrah), темна (Carcharhinus obscurus) і великоноса (Carcharhinus altimus) сірі акули. За словами вчених, дуже малоймовірно, щоб зуби цих видів, що використовувалися для виготовлення зброї, були придбані у інших племен. Свідчень такої торгівлі не існує, а місцевий акулячий промисел був добре розвинений ще до того, як майстри виготовили досліджені екземпляри.

Причини, що призвели до зникнення згаданих видів, поки не ясні. Автори не виключають, що це сталося через поширення на початку двадцятого століття практики лову акул виключно заради плавців, яка призвела до виснаження ресурсів спільноти.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 2079 | Дата публікації: 14-08-2012 | Додав: adminA | Теги: зброя мікронезійців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]