Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2021 » Серпень » 6 » Про великі зміни в погоді свідчать течії в Атлантичному океані, які слабшають
00:23
Про великі зміни в погоді свідчать течії в Атлантичному океані, які слабшають


атлантичний океан Сучасна система Атлантичного океану, рушійна сила клімату Північної півкулі, може ослабнути до такої міри, що це незабаром може привести до великих змін погоди в світі. Про це з посиланням на Reuters.

Атлантична меридіональная перекидна циркуляція (Atlantic Meridional Overturning Circulation - AMOC) - це велика система океанських течій, що переносять теплу воду з тропіків на північ до Північної Атлантики.

У міру того як атмосфера нагрівається через збільшення викидів парникових газів, поверхня океану під нею зберігає більше тепла. Можливий колапс системи, що може мати серйозні наслідки для світових погодних систем.

Кліматичні моделі показали, що AMOC нині в найслабшому стані за більш ніж 1 000 років. Однак невідомо, чи пов'язано ослаблення зі зміною циркуляції або з втратою стійкості.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature Climate Change, йдеться, що різниця має вирішальне значення.

"Втрата динамічної стійкості означатиме, що AMOC наблизився до свого критичного порогу, за яким може статися істотний і практично невідворотній перехід в слабкий режим", - сказав Ніклас Боерс з Потстдамского інституту досліджень впливу на клімат.

Аналізуючи структуру температури поверхні моря і солоності Атлантичного океану, в дослідженні говориться, що ослаблення в минулому столітті, ймовірно, було пов'язано з втратою стабільності.

"Отримані дані підтверджують оцінку того, що зниження AMOC - це не просто коливання або лінійна реакція на підвищення температури, але, ймовірно, означає наближення до критичного порогу, при перевищенні якого система циркуляції може зруйнуватися", - сказав Боерс.

Якщо AMOC знизиться, це посилить похолодання в Північній півкулі, призведе до підвищення рівня моря в Атлантиці, до загального зменшення кількості опадів над Європою і Північною Америкою і зрушення мусонів в Південній Америці та Африці, заявило британське Метеорологічне бюро.

Інші кліматичні моделі говорять, що AMOC ослабне в наступному столітті, але крах до 2100 року малоймовірний.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 317 | Дата публікації: 06-08-2021 | Додав: admin | Теги: атлантичний, погода, Зміна, течія, океан | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]