Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2020 » Грудень » 1 » Приступили до створення квантового інтернету в Амстердамі
15:48
Приступили до створення квантового інтернету в Амстердамі


В цьому році вперше широко заговорили про створення глобальної квантової мережі – фактично квантового інтернету. Завдання виходить далеко за рамки вже звичного шифрування даних з використанням розподілених квантових ключів. У перспективі квантовий інтернет повинен забезпечити навіть розподілені квантові обчислення. Влітку такий проект стартував в США, а на днях – в Нідерландах.

Розробкою квантової мережі для агломерації Рандстад в Амстердамі спільно займатимуться оператор зв’язку KPN, асоціація голландських освітніх і дослідницьких установ SURF і компанія OPNT (оптичне позиціонування, навігація і синхронізація). Вони будуть втілювати в життя проект Альянсу кращих секторів інновацій і знань (TKI), а загальне керівництво проектом передадуть голландській дослідницькій групі QuTech. Групу QuTech, нагадаємо, елементами квантових обчислювачів забезпечує компанія Intel.

Представлений проект повинен привести до створення квантової мережі в частині Амстердама. Іншими словами – це повинно завершитися створенням прототипу сегмента квантового інтернету. Мережа буде з’єднувати квантові процесори один з одним через оптичні канали для обміну квантовими бітами або кубітами для забезпечення розподіленої обробки. Але на перших порах будуть вирішуватися більш прозаїчні завдання: квантове шифрування даних, підтвердження позиціонування, синхронізація і інше.

Серед іншого, як повідомляється в прес-релізі, проект покликаний привести до нових методів, ідей і стандартів, які зроблять квантову мережу ближче. Очевидно, це все ж найбільш реалістичні з поставлених перед проектом цілей. Нового і цікавого буде багато.

«Кожен день ми працюємо над пошуком відповідей на питання, як мережеві оператори, такі як KPN або SURF, можуть розгорнути квантову мережу і які послуги вони можуть запропонувати своїм користувачам. Хоча ми всі ще перебуваємо на ранній стадії розвитку, ми вже будуємо квантову інтернет-екосистему майбутнього, працюючи з ключовими партнерами. Ця екосистема матиме вирішальне значення, оскільки наша квантова мережа перетвориться на повноцінний квантовий інтернет» , – сказав Войцех Козловські (Wojciech Kozlowski), постдок QuTech і відповідальний за один з робочих пакетів в проекті TKI.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 369 | Дата публікації: 01-12-2020 | Додав: adminA | Теги: амстердам, створення квантового інтернету | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]