Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2021 » Вересень » 30 » Працювати разом слони люблять, але тільки коли у них багато їжі
14:18
Працювати разом слони люблять, але тільки коли у них багато їжі


Як показало нове дослідження, голод робить слонів менш поступливими!

Тварини з радістю взаємодіють і працюють один з одним, коли їх ресурси не обмежені, але перестають співпрацювати «на голодний шлунок»

 «Ми виявили, що азійські слони можуть показувати різну поведінку при співпраці з іншими особинами, а головне — вони ретельно стежать за тим, як пом’якшити конкуренцію», — сказав Лі-Лі Лі, керівник дослідження з Китайської академії наук в Юньнані. “Це захоплююча демонстрація того, наскільки гнучкі та соціально розумні слони!».

Дослідники вивчили дев’ять напівдиких азійських слонів у заповіднику Myaing Hay Wun в Янгоні, М’янма. В ході досліджень вони проводили різні тести з тваринами. В рамках першого вчені пропонували слонам частування на двох різних тацях. Їжу можна було отримати тільки в тому випадку, якщо два слони потягнуть за дві мотузки одночасно. Так дослідники виявили, що тварини співпрацювали в 80% випадків.

Однак деякі слони намагалися схитрувати! Наприклад, вони крали частування, коли його діставали інші слони, співпрацюючи. І хоча конкурентна поведінка була звичайною справою, слони часто намагалися запобігти дії “шахраїв”, захищаючи свого партнера.

В рамках другого експерименту вчені давали лише одну тацю з їжею, проте тягнути потрібно було так само за дві мотузки. Цей більш конкурентний сценарій спровокував більш зухвалу поведінку слонів, включаючи бійки. При цьому співпраця швидко розпадалася, оскільки тварини прагнули отримати доступ до їжі тільки для себе.

За словами авторів, їх результати проливають світло на еволюцію кооперативної поведінки у ссавців. Раніше аналогічні результати були виявлені у приматів

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 357 | Дата публікації: 30-09-2021 | Додав: adminA | Теги: праця разом, коли у них багато їжі, слони | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]