Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2022 » Червень » 18 » Популярні міфи про здачу крові розвіяли у МОЗ
00:23
Популярні міфи про здачу крові розвіяли у МОЗ


здача кров В умовах війни в Україні щодня зростає попит на донорів. Їхню кров направляють до лікарень, де переливають жінкам, дітям, старим або військовим, які постраждали через ворожі обстріли або просто потребують переливання крові за медичними показниками.

Бути донором зараз дуже важливо, але багато хто боїться здавати кров через міфи, які витають навколо цієї теми. У МОЗ розвінчали найпопулярніші з них.

Міф. Під час донації забирають багато крові.

Правда. В організмі дорослої людини приблизно 56 л крові. Під час донації за один раз забирають 450-470 мл, і це не шкодить здоров'ю. Звичні обсяги крові відновляться протягом 48 годин.

Міф. Здавати кров довго та боляче.

Правда. Процедура здачі крові та її компонентів швидка (разом із попереднім оглядом займає до години) та безболісна. Неприємні відчуття можуть виникати лише під час проколу голкою, проте вони швидко минають. Після того, як голка опиняється в потрібному положенні, донор не повинен відчувати дискомфорту.

Міф. Донорство погано впливає здоров'я.

Правда. Той, хто був здоровий перед донацією, не стане менш здоровим після неї. Більше того, здача крові корисна. Регулярні донації зменшують ризик розвитку тромбозів, серцево-судинних захворювань, злоякісних новоутворень. Деякі донори, здавши кров, можуть відчувати незначне запаморочення, яке швидко минає.

Міф. Багато людей здають кров, мені не обов'язково бути донором.

Правда. Тільки 5% людей, які не мають протипоказань до донорства, насправді стають донорами крові. Незважаючи на те, що в Україні сформовані запаси крові та її компонентів, потреба у крові всіх груп є завжди. Йдеться не лише про масштабні екстрені ситуації: війну, техногенні та природні катастрофи. Кров завжди потрібна і в звичайному житті: пацієнтам у хірургічних та онкологічних відділеннях, малюкам та мамам у пологових будинках.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 214 | Дата публікації: 18-06-2022 | Додав: admin | Теги: Міф, кров, Моз, здача | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]