Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2020 » Червень » 27 » Понад 200 токсинів знайшли в отруті гігантської медузи
16:28
Понад 200 токсинів знайшли в отруті гігантської медузи


отрута, медуза, номура, Nemopilema, nomurai, токсини Генетики виявили в отруйних виділеннях великої медузи фантастичний коктейль з різних токсинів, деякі з яких смертельно небезпечні.

У глибинах океану деколи ховаються дивовижні і неймовірно небезпечні істоти. Медуза Nemopilema nomurai, більш відома як медуза Номура, досягає 200 кілограмів і заслужено вважається однією з найбільших представників свого сімейства. Щороку сотні і тисячі любителів зануритися з Китаю, Кореї і Японії отримують страшні опіки від цього морського колоса.

Після того, як отрута проникає в кров, жертва негайно відчуває пекучий біль, за якою слідує почервоніння і набряк. У деяких випадках укуси медузи призводять до шоку, серйозних травм і навіть летального результату. Дивно те, що вчені поняття не мають, чому отрута цієї істоти так небезпечна для людини.

У новому дослідженні генетики спробували проаналізувати речовину, яку виділяє N. nomurai, і виявили складний коктейль з більш ніж 200 токсинів. Деякі з них впливають тільки на певні органи, а деякі завдають шкоди організму в цілому.

«Було надзвичайно важко відокремити білки токсинів один від одного, щоб виділити найбільш небезпечні з них», пишуть автори статті.

У ході дослідження команда також вирізала і заморожувала свіжі щупальця прямо з живої медузи, а потім центрифугувала їх, щоб зібрати гематоцити — спеціалізовані клітини, в яких і міститься отрута. Ретельно витягуючи білки отрути і розділяючи їх на різні групи, дослідники вводили кожну фракцію білка мишам, щоб дізнатися наслідки впливу на організм.

Результати показали, що 13 токсиноподібних білків призводять до потенційно фатальних наслідків — одні націлені на клітинні мембрани, інші на калієві канали, а треті змушують кров згортається, утворюючи згустки і тромби. Наслідки контакту з токсинами також включають застій крові в серці, виродження судин, загибель клітин печінки, зміни в нирках і запалення легенів.

Найбільш вірогідними причинами смерті є набряк легенів та потенційний ризик розвитку легеневої інфекції. Однак, автори визнають, що в природному середовищі всі ці речовини працюють у тандемі. В майбутньому на основі даних дослідження вони сподіваються розробити протиотруту від укусу цієї медузи, але спочатку вченим потрібно з’ясувати, чи є ці потенційно смертельні токсини однаково небезпечними для людини.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 440 | Дата публікації: 27-06-2020 | Додав: admin | Теги: nomurai, Nemopilema, медуза, токсини, отрута, номура | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]