Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Червень » 29 » Підземну пальму вперше виявили вчені
00:26
Підземну пальму вперше виявили вчені


Науковий співробітник Королівського ботанічного саду в К’ю (Великобританія) доктор Бенедикт Кунхойзер розповів про знахідку дослідників на острові Борнео. Вчені вперше виявили підземний вид пальм.

На Борнео описано 300 видів пальм, щонайменше половині на сьогоднішній день може загрожувати повне зникнення. Але підземну пальму, яку описали як Pinanga subterranea, виявлено вперше.

Рослина запилюється і плодоносить під землею, а листя знаходиться на поверхні, що для науки справжнє відкриття: всі відомі рослини, у тому числі пальмові, у процесі еволюції виводили свої квіти та плоди назовні, а ця пальма цілком життєздатна під землею. У процесі спостережень дослідники встановили, що насіння поширюють свині, що поїдають плоди підземних пальм і розсіюють їх частинки. Але як відбувається запилення — невідомо.

У ході досліджень вчені дізналися, що Pinanga subterranea росте також у Сараваку (Малайзія). Це поставило перед вченими питання міграції цих пальм.

"Нова підземна пальма, поряд із нещодавнім відкриттям першої підземної глекової рослини Nepenthes pudica, є закликом для вчених заглянути за межі безпосередньо видимого та очікувати несподіваного", – зазначив Кунхойзер.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 109 | Дата публікації: 29-06-2023 | Додав: admin | Теги: Пальма, плід, Підземна, Запилення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]