Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 17-04-2024
Головна » 2021 » Березень » 6 » Перетворює вуглекислий газ на каміння ісландський стартап
16:20
Перетворює вуглекислий газ на каміння ісландський стартап


Технології уловлювання та зберігання CO2 дуже цікавлять таких інвесторів, як Ілон Маск та Білл Гейтс

Стартап з Ісландії Carbfix вступає в боротьбу зі зміною клімату з інноваційним рішенням – він перетворюючи вуглекислий газ в гірські породи, дозволяє зберігати парниковий газ вічно, повідомляє Bloomberg.

Компанія з Рейк'явіка вловлює і розчиняє CO₂ в воді, а потім закачує його в землю, де він перетворюється на камінь менш ніж за два роки. На даному етапі для проходження реакції необхідні вулканічні породи, але Carbfix також працює над технологіями для інших типів ґрунтів. Вода, змішана з воднем, з'єднується з кальцієм, магнієм і залізом з утворенням карбонатів, що заповнюють порожнечі в шарах.

«Це технологія, яку можна масштабувати – вона дешева, економічна і екологічно чиста, – сказала генеральний директор Carbfix Едда Сиф Пінд Арадоттір. – По суті, ми просто робимо те, що природа робила мільйони років, таким чином ми допомагаємо природі допомогти самій собі».

Колись уловлювання та зберігання CO₂ вважалися нездійсненною мрією, однак за останні кілька років це стало областю величезного інтересу для таких інвесторів, як засновник Microsoft Білл Гейтс і Ілон Маск з Tesla, які займаються пошуком рішення, щоб уникнути найгірших наслідків глобального потепління.

Технологія може працювати двома способами. Перший називається «вловлюванням вуглецю», коли газ вловлюється з димарів заводів і електростанцій, перш ніж він піде в атмосферу. Другий, більш складний процес – це «видалення вуглецю» – видалення CO₂ з повітря, яке нас оточує. Уловлювання вуглецю може скоротити викиди компанії або урядів до нуля, в той час, як видалення вуглецю може допомогти компенсувати їх викиди або навіть знизити їх вплив, прибравши з повітря більше CO₂, ніж вони виробляють. Carbfix робить і те, і інше.

Стартап розширює свій проєкт на геотермальній електростанції Hellisheidi для уловлювання викидів вуглецю в міру їх викиду і співпрацює зі швейцарським стартапом Climeworks AG, який створює машини для уловлювання CO₂ безпосередньо з повітря.

За даними Carbfix, коли справа доходить до уловлювання вуглецю, завод Hellisheidi може зробити це за нижчою ціною, ніж покупка вуглецевих кредитів. Його процес коштує близько $25 за тонну в порівнянні з нинішньою ціною близько 40 євро ($48 ) за тонну в Системі торгівлі квотами на викиди ЄС, ключовому політичному інструменті блоку по скороченню викидів.

Пряме вловлювання вуглецю з повітря Climeworks є набагато дорожчим. На вебсайті компанії приватні особи можуть купити компенсацію вартістю понад $1200 за тонну. Оптові покупці можуть отримати послугу дешевше.

Carbfix був заснований в 2007 році компанією Reykjavik Energy, ісландським університетом, CNRS у Франції та Інститутом Землі при Колумбійському університеті. Він належить Reykjavik Energy. Перші пілотні закачування були зроблені в 2012 році, після чого була запущена повномасштабна установка для уловлювання двох з шести турбін високого тиску на Hellis.

Нагадаємо: раніше Маск заявив в Twitter, що пожертвує $100 млн на приз за кращу технологію, здатну вловлювати вуглекислий газ.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 326 | Дата публікації: 06-03-2021 | Додав: adminA | Теги: ісландський стартап, вуглекислий газ на каміння | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]