Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2020 » Листопад » 15 » Оригінал Брест-Литовського мирного договору знайшли українські дипломати
22:28
Оригінал Брест-Литовського мирного договору знайшли українські дипломати


Українські дипломати знайшли оригінал Брест-Литовського мирного договору

Київ не зміг зберегти свої власні екземпляри Брест-Литовського мирного договору і ратифікаційної грамоти Скоропадського

Українські дипломати віднайшли в Османському архіві (Стамбул, Туреччина) унікальні оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору, підписаного в 1918-му році, та ратифікаційної грамоти гетьмана Павла Скоропадського, повідомило Міністерство закордонних справ України.

Як розповіли в МЗС, в Османському архіві працювала українська науковиця Ірина Матяш з послом України в Туреччині Андрієм Сибігою і консулом України в Стамбулі Олександром Гаманом, а також науковцем Олександром Середою, який володіє рідкісною староосманською мовою. Помітивши в списку інформацію про Брест-Литовський договір, дипломати попросили надати їм відцифровані версії унікальної знахідки.

«Всі документи вражають якістю, вишуканим стилем виконання, мистецьким підходом до каліграфії та чітким сургучним відбитком великої державної печатки. Історія України буквально оживає посеред Стамбула – тим паче, Києву в роки великих потрясінь, на жаль, не вдалося зберегти свої власні екземпляри», – наголосили в МЗС України.

Як нагадали в Міністерстві закордонних справ, 9 лютого 1918 року у Бересті (Брест-Литовську) між Українською Народною Республікою (УНР) з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією з іншого була підписана мирна угода.

Для України закінчилась Перша світова війна, а натомість розпочався період правління гетьмана Павла Скоропадського під німецьким патронатом. Але найважливішою подією стало фактичне визнання УНР як незалежної держави – сторони-підписанта.

На це з великим незадоволенням була змушена погодитись і більшовицька делегація на чолі зі Львом Троцьким, яка вела власні мирні переговори в Брест-Литовську. Однак, на жаль, формально визнавши незалежність УНР та офіційно підписавшись під цим 3 березня 1918 року, вже за рік більшовики перейшли в наступ, і бурхливий період «першої української незалежності» закінчився.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 408 | Дата публікації: 15-11-2020 | Додав: adminA | Теги: оригінал Брест-Литовського мирного , українські дипломати | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]