Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2023 » Березень » 30 » Одну з найбільших надмасивних чорних дір виявили британські астрономи
13:21
Одну з найбільших надмасивних чорних дір виявили британські астрономи


Британські астрономи виявили надмасивну чорну діру, маса якої приблизно в 30 мільярдів разів перевищує масу Сонця.

Вчені з Даремського університету заявили, що гігантська чорна діра була однією з найбільших коли-небудь знайдених.

Команда описала свої висновки, опубліковані в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, як "надзвичайно захоплюючі".

"Ця конкретна чорна діра, яка приблизно в 30 мільярдів разів перевищує масу нашого Сонця, є однією з найбільших із коли-небудь виявлених, і знаходиться на верхній межі того, наскільки великими, на нашу думку, чорні діри можуть стати теоретично, тому це надзвичайно захоплююче відкриття", - сказав провідний автор статті, доктор Джеймс Найтінгейл із фізичного факультету університету.

Дослідники використовували явище, відоме як гравітаційне лінзування, при якому сусідня галактика виступала в ролі гігантського збільшувального скла. Це виявило наявність чорної діри, області, де гравітація настільки сильна, що навіть світло не може вийти.

Вчені використовували суперкомп'ютерне моделювання в університеті та зображення, зроблені космічним телескопом Hubble, щоб підтвердити розмір об'єкта.

За їхніми словами, це перша чорна діра, виявлена за допомогою гравітаційного лінзування.

"Більшість найбільших чорних дір, про які ми знаємо, знаходяться в активному стані, коли речовина, притягнута близько до чорної діри, нагрівається й виділяє енергію у вигляді світла, рентгенівських променів та іншого випромінювання", - сказав доктор Найтінгейл.

"Тим не менш, гравітаційне лінзування дозволяє вивчати неактивні чорні діри, що в даний час неможливо у віддалених галактиках. Такий підхід може дозволити нам виявити набагато більше чорних дір за межами нашого місцевого Всесвіту і показати, як ці екзотичні об'єкти еволюціонували в далекому космічному часі", - додав він.

Дослідники заявили, що їхня робота відкрила "привабливу можливість", що астрономи можуть виявити більш масивні чорні діри, ніж вважалося раніше.

Надмасивні чорні діри є наймасивнішими об'єктами у Всесвіті, їхня маса від 10 до 40 мільярдів разів більша за масу Сонця (маса Сонця становить 1,9885⋅10³º кг або 332940 мас Землі). Астрономи вважають, що їх можна знайти в центрі всіх великих галактик, таких як Чумацький Шлях.

Надмасивні чорні діри рідкісні та невловимі, і їх походження невідоме. Деякі вчені вважають, що вони утворилися в результаті екстремального злиття масивних галактик мільярди років тому, коли Всесвіт був ще молодим.

Раніше за межами нашої Галактики вперше була впевнено зареєстрована "невелика" так звана спляча чорна діра.

Астрономи Університету Алабами в Гантсвіллі виявили гігантську чорну діру на відстані 474 парсеки або 1 545 світлових років від Сонячної системи. Виявлений об’єкт має зіркову масу, яка в 12 разів перевищує масу Сонця, і розташований ближче до Сонячної системи, ніж будь-яка інша відома чорна діра.

А використовуючи дані астрометричної місії ЕКА Gaia, вчені ідентифікували найближчу відому чорну діру, що знаходиться на відстані менше ніж 1600 світлових років від Землі, і визначили її масу.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 135 | Дата публікації: 30-03-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]