Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2022 » Серпень » 29 » Обійми, чому вони такі важливі: сила дотику
00:02
Обійми, чому вони такі важливі: сила дотику


обійми Те, що дотик може зменшити стрес, неодноразово підтверджувалось експериментально.

В 1950-х роках в США було проведено відомий експеримент, який продемонстрував глибоку потребу в дотиках. Тоді був тренд від педіатрів – батькам радили трохи менше чіпати немовлят, лікарі наполягали на тому, що надмірне пустощі і увага шкідлива. Психолог Гаррі Харлоу допоміг довести, наскільки вони помилялися. Команда ізолювала дитинчат мавп у клітинах із двома сурогатними матерями. Хоча молоко давала тільки гола дротяна мавпа, немовлята відкидали її, чіпляючись за м'який дотик сурогатної матері. Обійми, а не їжа.

Наразі про окситоцин і силу дотиків вже пишуть всі навколозожні науки. Те, що дотик інших людей може зменшити стрес, неодноразово підтверджувалось експериментально. Як метод пом'якшення конфліктів: під час штучно створених стресових ситуацій учасники експерименту торкались інших людей – в результаті знижувалася секреція кортизолу (гормону, що виробляється у відповідь на стрес), зменшувалась реактивність серцево-судинної системи у відповідь на психоемоційне навантаження. У людей без дотиків стресова реакція завершувала себе значно довше.

У жінок окситоцин підіймає дофамін при стресі, а ось у чоловіків – ні, обійми у разі стресу можуть лише його посилити

У жінок окситоцин підіймає дофамін при стресі, а ось у чоловіків – ні, обійми у разі стресу можуть лише його посилити: в них більший вплив на рівень дофаміну має тестостерон, а не окситоцин. Обійми стимулюють збільшення окситоцину, він знижує тестостерон, і самопочуття хлопчиків погіршується. Тому дівчаткам у стресі – обійми та масаж, чоловікам краще спорт, потягати тяжкості в цій ситуації або "здобути перемогу" (включитися в роботу та закінчити будь-яких пунктів у списку).

Одна з технік покращення сну – важка ковдра, яка працює за принципом "обіймів"

Одна з технік покращення сну – важка ковдра, яка працює за принципом "обіймів". Стійкий сенсорний вплив на м'язи та суглоби, сигнали від яких отримує центральна нервова система, обробляє їх та видає наступні реакції:

  • дихання стає глибшим, серцебиття сповільнюється, м'язи розслаблюються;
  • знижується рівень кортизолу, тривожність та страх;
  • збільшення рівня ендорфінів та вироблення серотоніну + мелатоніну.

За цим принципом легко засинають немовлята в тугому сповиванні, діти на руках у батьків або дорослі в обіймах коханої людини.

Як дестрессер часто рекомендовані масажі й самомасажі, навіть техніки "обійняти себе". Обійняти дітей, тварин.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 223 | Дата публікації: 29-08-2022 | Додав: admin | Теги: дотик, сила, обійми | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]