Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2021 » Травень » 22 » Новий рекорд швидкості польоту птахів зафіксували шведські вчені
11:58
Новий рекорд швидкості польоту птахів зафіксували шведські вчені


Шведські вчені з Лундського університету за допомогою геолокації зафіксували новий рекорд швидкості переміщення стрижів по планеті. Своє дослідження вони опублікували в науковому журналі iScience.

Біологи вибрали даний вид птахів не випадково – стрижі є одні з тих птахів, що найбільш швидко переміщаються в природі. Раніше вчені вважали, що стрижі можуть долати до 500 кілометрів на день, проте ця цифра виявилася занадто заниженою.

Вчені простежили за переміщенням стрижів і з’ясували, що в середньому птиці переміщаються на 570 кілометрів в день, а рекордсменом став стриж, що пролітав близько 830 кілометрів на день дев’ять днів поспіль.

Відзначається, що середня швидкість польоту стрижів становить 10 метрів в секунду, що не є рекордом серед птахів на короткій дистанції. Однак ці птахи знаходяться в польоті приблизно 10 місяців в році, не запасаються їжею, що зменшує їх масу тіла, а також використовують в своїх подорожах попутний вітер, який збільшує їх швидкість до 20%.

Дослідникам поки неясно, як птиці визначають, що їм під час міграції буде допомагати попутний вітер. Вчені припускають, що птахи вміють орієнтуватися по атмосферному тиску.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 348 | Дата публікації: 22-05-2021 | Додав: adminA | Теги: шведські вчені, рекорд швидкості польоту птахів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]