Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2012 » Липень » 5 » Нова загадка Всесвіту: зник диск пилу біля сонцеподібної зірки
15:53
Нова загадка Всесвіту: зник диск пилу біля сонцеподібної зірки


Диск космічного пилу, що обертався навколо однієї з далеких сонцеподібних зірок, раптово зник, залишивши астрономів в подиві розбиратися, як же це сталося.

Ще пару років тому простір в околицях зірки TYC 8241 2652 1, що знаходиться від нас на відстані в 450 світлових років у сузір'ї Кентавра, був наповнений газом і пилом, який випромінював інфрачервоне світло і легко проглядався за допомогою телескопа, пише журнал Nature.

Цей диск космічного пилу знаходився від своєї зірки, досить молодої в порівнянні з Сонцем (їй всього 10 мільйонів років), приблизно на такій же відстані, що і Меркурій від Сонця, і представляв собою ідеальне місце для формування планетної системи. Однак недавні спостереження показали, що ця область стала абсолютно порожньою, передає AstroNews.ru.

Спочатку спостереження, проведені в обсерваторії Gemini South в Ла-Серена, Чилі, виявили, що інтенсивність інфрачервоного світла впала більш ніж наполовину. Подальші ж дослідження показали, що весь пил навколо зірки просто-напросто випарувався - його кількість зменшилася майже в 30 разів за два роки.

Для астрономів, які звикли спостерігати явища, які протікають мільйони і мільярди років, зникнення "запорошеного" диска всього за пару років стало повною несподіванкою, поділився один з команди дослідників, які повідомили про дивну "пропажу", Бен Цукерман з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

"По правді кажучи, ми не знаємо, звідки цей пил з'явився, і вже точно не маємо поняття, що змусило його так швидко зникнути", - сказав Цукерман.

На даний момент науковці висунули дві діаметрально протилежні теорії, покликані пояснити таємниче зникнення пояса космічного пилу. Згідно з однією з них, частки пилу, можливо, впали на зірку. За іншою ж - вони були "відкинуті" в космос в результаті потужних зіткнень. Однак, як зазначає Цукерман, "жодна з версій не звучить досить переконливо".


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 2006 | Дата публікації: 05-07-2012 | Додав: admin | Теги: сонцеподібна зірка, диск пилу, Всесвіт | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]