Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2022 » Вересень » 18 » Невідоме вулканічне явище виявлено
00:08
Невідоме вулканічне явище виявлено


магма вулкан фаградальсф’ядль ісландія Вчені Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі виявили невідомий раніше механізм, пов’язаний із вулканічною активністю. Про це повідомляється у статті, опублікованій у журналі Nature.

Дослідники проаналізували зразки магми з вулкану Фаградальсф’ядль в Ісландії, який вивергався у березні 2021 року. Вони виявили, що швидкість змін ключових хімічних показників магми була більш ніж у тисячу разів вищою, ніж при інших виверженнях, наприклад, зміни магми вулкана Кілауеа зайняли десятиліття. Загальний діапазон хімічного складу проб, відібраних протягом місяця, охоплює весь діапазон магматичних викидів на південному заході Ісландії протягом останніх 10 тисяч років.

Спочатку передбачалося, що магматичний осередок вулканів повільно заповнюється з часом, і магма стає добре перемішаною, а потім виливається поверхню під час виверження. Цей двоетапний процес призводить до того, що хімічний склад магми тривалий час залишається незмінним. На думку дослідників, явище, що виражається у надзвичайно швидкій зміні хімічного складу магми у Фаградальсфьядля, викликане послідовними потоками магми, які надходять у камеру з глибших шарів мантії.

Протягом перших кількох тижнів відбувався вилив виснаженого типу магми, яка весь цей час накопичувалася в резервуарі, розташованому приблизно за 16 кілометрів від поверхні. Однак невдовзі дані показали, що камера «перезаряджалася» розплавами іншого складу, які походили з іншого регіону висхідного мантійного плюму під Ісландією. Нова магма, яка стала переважати до травня 2021 року, була збагачена магнієм та вуглекислим газом.

Вчені припускають, що це явище може вказувати на початок нового багатовікового вулканічного циклу на південному заході Ісландії.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 166 | Дата публікації: 18-09-2022 | Додав: admin | Теги: фаградальсф’ядль, магма, Ісландія, вулкан | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]