Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2015 » Лютий » 18 » Найрозумніші" міста світу
19:34
Найрозумніші" міста світу


 

Редактор Fast Company і фахівець з стратегії розвитку міського середовища Бойд Коен опублікував складений ним список найбільш "розумних" і технологічно просунутих міст світу.

Для складання списку Коен створив опитувальник, що включає в себе 62 індикатора на основі ознак розумного міста. Опитувальник він направив адміністраціям 120 (по 30 в кожному з регіонів) міст світу (з них погодилися брати участь всього 11).

Перші три місця зайняли європейські столиці - Барселона, Копенгаген і Гельсінкі. Так, у Барселоні є не тільки майже повсюдне підключення до бездротового інтернету, але і спеціальна програма по поліпшенню догляду за старіючим населенням міста. Крім того, в місті існує краудсорсінгова платформа, що дозволяє жителям голосувати за нововведення в місті, які вони хотіли б бачити. Копенгаген, в свою чергу, планує радикально скоротити викиди вуглекислого газу до 2025 року. Населення міста випереджає інші столиці за кількістю смартфонів на одну людину і бере активну участь у міському житті, що включає в себе до 1000 заходів, акцій та ініціатив в рік. У Гельсінкі ж майже всі будинки обладнані "розумними" лічильниками. Інші міста, які показали хороші результати, - Ванкувер, Відень і Сінгапур.

До впевнених кандидатів на звання розумного міста до списку увійшли Лос-Анджелес, Брісбен і Монреаль. Так, Брісбен відзначився розвиненими програмами по спільному використанню машин і велосипедів, а Лос-Анджелес - програмою LA 2050 по впровадженню інновацій в місті. Крім того, місто виявилося на другому місці по кількості станцій для підзарядки електрокарів. У Монреалі Коен відзначив розвинену систему спільного використання велосипедів і автомобілів, а також смарт-картку для користування міським громадським транспортом.

Нарешті, в окрему групу виділено Боготу і Ліму (столиці Колумбії і Перу відповідно). Так, у Боготі автор дослідження зазначив розвинену систему наземного громадського транспорту і високу кількість велосипедних доріжок. В Лімі ж 80 % державних послуг доступні населенню через онлайн-сервіс, а у місті існує спеціальна система управління освітленням вулиць в залежності від щільності руху.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1379 | Дата публікації: 18-02-2015 | Додав: adminA | Теги: найрозумніші міста світу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]