Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2022 » Липень » 13 » Найменший у світі робот із дистанційним керуванням створили інженери
00:22
Найменший у світі робот із дистанційним керуванням створили інженери


робот краб Маленький краб-робот може ходити, нахилятися, крутитися, повертатися та стрибати.

Інженери Північно-Західного університету (США) створили найменшого у світі робота з дистанційним керуванням, який може ходити.

Крихітні роботи-краби шириною близько 0,5 мм можуть згинатися, звиватися, повзати, ходити, повертатися і навіть стрибати. Крім того, вчені створили роботів розміром 1 мм, які нагадують дюймових хробаків, цвіркунів та жуків. Тепер дослідження має експериментальний характер, але дослідники сподіваються, що в майбутньому їх пристрої зможуть виконувати різні корисні завдання.

"Ми можемо контролювати будь-які рухи роботів — їх швидкість, напрямок та інші параметри", — прокоментував Юнган Хуанг, учасник проєкту. "Цього дуже складно досягти, коли йдеться про такі малі масштаби".

робот краб

Цікаво, що робот-краб не рухається за допомогою якоїсь складної техніки, гідравліки або електрики. Він створений з пружного матеріалу, який нагрівають лазером у кількох цільових точках, чому матеріал деформується, але під час охолодження отримує попередню форму. Такий принцип нагрівання та охолодження і приводить робота в рух. Лазер дозволяє дистанційно керувати роботом: наприклад, проводячи сканування лазерним променем зліва направо, змушує робота рухатися справа наліво. За словами вчених, що менший розмір робота, то швидше він може остигати і, відповідно, рухатися.

Спочатку прототипи ходячих "крабів" мали пласку геометричну форму. Потім плоскі форми прикріпили до трохи розтягнутої гумової підкладки. Коли підкладка ослаблена, відбувається контрольований процес короблення, який змушує робота набути тривимірної форми.

"Завдяки цьому методу складання та застосовуваним матеріалам ми можемо створювати ходячих роботів практично будь-якого розміру та форми", — сказав учений. — Але наших студентів найбільше забавляли крабоподібні роботи, тому ми й зупинилися на цій формі".


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 212 | Дата публікації: 13-07-2022 | Додав: admin | Теги: дистанційне, керування, найменший, робот, краб | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]