Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 16-04-2024
Головна » 2021 » Листопад » 8 » На півроку зігріли стратосферу пожежі в Австралії
00:11
На півроку зігріли стратосферу пожежі в Австралії


пожежа австралія Під час масивних лісових пожеж з кінця 2019 по початок 2020 року в Австралії утворилося стільки частинок диму, що вони підвищили температуру стратосфери в регіоні приблизно на шість місяців.

Лісові пожежі в Австралії з грудня 2019 року по січень 2020 року знищили дерева, кущі та будинки на площі близько 5,6 млн га. Пожежі були настільки великими, що дим бачили астронавти на борту Міжнародної космічної станції. Уряд Австралії підрахував, що витрати на ліквідацію наслідків пожеж склали приблизно $ 103 млрд. У ході нового дослідження дослідники виявили, що чорні тверді частинки диму потрапили в стратосферу, що призвело до підвищення температури.

Стратосфера знаходиться приблизно від 10 до 50 км від поверхні Землі — примітно, що це також частина атмосфери, яка утримує озоновий шар. Попередні дослідження показали, що в деяких випадках дим може охолоджувати атмосферу, блокуючи тепло з Сонця. Але в деяких випадках може статися зворотне. Якщо дим містить велику кількість твердих частинок і вони чорного кольору, то він здатний поглинати тепло від сонячного світла і передавати його навколишньому повітрю.

Щоб розрахувати, скільки тепла була поглинена стратосферою, дослідники ввели дані про пожежі в Модель аерозолів і радіації для атмосфери (CARMA) і Модель систем Землі (CESM). Обидві розроблені в університеті Колорадо і дозволили вченим зробити прогнози про те, скільки тепла захопили тверді частинки й про його вплив на температуру стратосфери. Вони виявили, що температура в регіоні підвищилася з 1 до 2 градусів за Цельсієм і залишалася такою близько шести місяців. Вчені також зазначили, що частинки диму тимчасово збільшили розмір озонової діри.

Група вчених з університету Цзинань, університету Колорадо в Боулдері, Національного управління океанічних і атмосферних досліджень і Національного центру атмосферних досліджень США опублікувала результати дослідження в журналі Geophysical Research Letters.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 290 | Дата публікації: 08-11-2021 | Додав: admin | Теги: пожежа, Австралія, Стратосфера | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]