Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 19-09-2024
Головна » 2024 » Серпень » 31 » Таємничу золоту кулю знайдено на дні Тихого океану
00:20
Таємничу золоту кулю знайдено на дні Тихого океану


Вже понад рік учені намагаються розгадати походження таємничої золотої сфери, виявленої на глибині близько 3300 метрів у водах поблизу Аляски. Цей об’єкт був знайдений за допомогою дистанційно керованого апарату NOAA Ocean Exploration. Хоча відомо, що куля має біологічне походження, її точне призначення й походження залишаються загадкою. Про це повідомляє Science Alert.

Таємнича куля на дні океану / фото: Science Alert

На глибині близько 3300 метрів поблизу узбережжя Аляски науковці виявили загадкову золоту сферу діаметром приблизно 10 сантиметрів. Ця знахідка, прикріплена до каменя, вкритого білими губками, мала на своїй поверхні незрозумілий отвір, що може свідчити про спробу проникнення чи виходу зсередини. Перші гіпотези щодо природи об’єкта включали можливість того, що це може бути оболонка яйця, залишки мертвої губки або корал. Проте, після детального аналізу, більшість дослідників схиляється до версії, що це яйце. Втім, жоден з відомих видів не відкладає яйця такої форми та структури.

Через рік після виявлення науковцям вдалося підняти та транспортувати цей об’єкт на поверхню для подальшого вивчення, проте його походження залишається загадкою. Незважаючи на сучасні методи досліджень, природа золотої сфери все ще не визначена. Це відкриття підкреслює, скільки таємниць приховують океанічні глибини і як мало ми знаємо про них.

Провідний глибоководний еколог Керрі Гауелл з Плімутського університету разом зі своєю командою вважає, що знайдена сфера є яйцем невідомого виду. Її оболонка, яка нагадує м’ясисту структуру без видимих анатомічних особливостей, підтверджує цю теорію. Водночас, незвичний отвір на поверхні сфери може свідчити про проникнення всередину або вихід з неї чогось невідомого.

У разі, якщо це дійсно яйце, вчені прагнуть визначити, до якого виду воно належить, адже його розміри значно перевищують звичайні “ікринки”. Зазвичай яйцекладні організми відкладають яйця групами, проте жодних подібних золотих сфер виявлено не було.

Океан займає понад 70% земної поверхні, приховуючи багато таємниць і невідомих форм життя. Глибокі води з їх високим тиском і низькими температурами становлять значну перешкоду для досліджень, але сучасні технології дозволяють науковцям заглядати в ці недосліджені куточки планети.

Сема Кандіо з NOAA Ocean Exploration зауважує, що, попри підняття загадкової сфери на борт корабля, точне її визначення ще не здійснено. Відомо лише, що вона має біологічне походження. Це відкриття підкреслює, наскільки багато таємниць океану ще залишається нерозгаданими, і наскільки обмеженими є наші знання про власну планету.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 41 | Дата публікації: 31-08-2024 | Додав: admin | Теги: золота, Тихий, куля, океан | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]