Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2021 » Жовтень » 22 » На 471 рік раніше ніж Колумб оселилися вікінги у Північній Америці
00:32
На 471 рік раніше ніж Колумб оселилися вікінги у Північній Америці


вікінг Ісландські саги — усні історії, записані лише у 1200-х роках — розповідають про лідера, на ім’я Лейф Еріксон та поселення під назвою “Вінландія”. Вчені вважають, що це поселення є прибережною Північною Америкою. Скандинави справді висаджувалися на території Канади, але коли саме вони це зробили – невідомо. Про це пише британське видання The Guardian.

Раніше вважалося, що саме Христофор Колумб перший досяг Америки. Однак, виявилося, що вікінги були там раніше – про це говорять рештки колод на місці давнього поселення Л’Анс-о-Медоуз на острові Ньюфаундленда (Канада), знайденого 60 років тому.

Чіткіше визначити, коли було створене поселення, допоміг новий тип датування. Досліджуючи кільця дерев, вчені шукають там ознаки давньої сонячної бурі, яка була у 993 році нашої ери.

Спеціалісти дослідили 127 зразків деревини, знайдені на місці поселення Л’Анс-о-Медоуз – європейці зрубали принаймні три колоди ялівцю та ялиці. Згідно з аналізом кілець їх росту, вони були зрубані через 28 років після сонячної бурі. Отже, це було зроблено у 1021 році нашої ери – за 471 рік до першої подорожі Колумба.

Вчені й раніше підозрювали, що це поселення існувало 990-1050 років тому. Ці підозри ґрунтувалися на стилістичному аналізі архітектурних решток – будинки, які залишилися на міці поселення, нагадують скандинавські споруди у Гренландії та Ісландії. Також на місці поселення були знайдені артефакти, властиві скандинавам тих часів. Зруби на деревах мають ряд характерно чистих низькокутних розрізів – і це ще один доказ перебування вікінгів на території. Адже такі сліди обробки характерні для металевих лез – корінні мешканці цього району не мали таких інструментів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 272 | Дата публікації: 22-10-2021 | Додав: admin | Теги: вікінг, поселення, колумб, північна америка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]