Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2017 » Січень » 31 » МЗС Чехії атакували хакери
19:56
МЗС Чехії атакували хакери


 

Хакери зламали електронну пошту міністра закордонних справ Чехії Любомира Заоралека, його заступників та інших співробітників дипмісії.

Спочатку про кібератаки повідомила чеська преса, а у вівторок, 31 січня, на брифінгу в Празі відомості підтвердив глава міністерства. За словами Заоралеком, які наводить NEWSru.com з посиланням на агентство Reuters, напад за стилем був схожий на злам серверів Національного комітету Демократичної партії США.

Як зазначив глава МЗС Чехії, на думку експертів, атаки, ймовірно, провела іноземна держава. Хакери зламали десятки поштових адрес співробітників зовнішньополітичного відомства. Любомир Заоралек особливо підкреслив, що жодної конфіденційної інформації викрадено не було.

Атаки на сервери МЗС вчинено в останні кілька днів, раніше в інтерв'ю Info.cz заявив міністр оборони країни Мартін Стропницький. За його словами, хоча жертвами дій зловмисників стало керівництво дипмісії, витоку секретних відомостей не відбулося. Поки що незрозуміло, хто стоїть за атакою, зазначалося в повідомленні.

У прес-службі чеського МЗС журналістам підтвердили факт кібератак і зазначили, що ведуть розслідування спільно з Національним центром кібернетичної безпеки, що входять до Національного управління безпеки Чехії (NBU). За словами прес-секретаря міністерства Міхаели Лагронової, доступу до матеріалів з грифом "секретно" хакерам здобути не вдалося. МЗС буде працювати над зміцненням безпеки, щоб подібні атаки не повторилися, зазначила вона.

Тим часом видання Neovlivní.cz стверджує з посиланням на власні джерела, що хакери отримали, серед іншого, і секретну інформацію. Ситуацію вважають серйозною, позаяк витік даних стосується не тільки влади Чехії, а й союзників країни.

Рік тому чеська преса писала, що хакери атакували електронну пошту прем'єр-міністра Богуслава Соботки. Частина листування глави уряду з'явилася в Мережі. Як писало видання "Празький телеграф", поштову скриньку глави уряду зламали хакери з угруповання White Media.

Зловмисники викрали десятки листів з особистої електронної поштової скриньки політика, зареєстрованої на порталі Seznam.cz. При цьому керівництво компанії заявило, що їхні системи захисту зламані не були. Швидше за все, хакери просто підібрали пароль до скриньки Соботки, повідомили тоді в прес-службі пошукової системи.

В результаті хакери отримали доступ до кількох десятків електронних листів прем'єр-міністра, в яких обговорювалися питання міграційної політики, переговори представників Чеської соціал-демократичної партії, головою якої є Соботка, з партнерами по урядовій коаліції, розподілу бюджетних коштів, тендерів на збір дорожнього податку, ситуації навколо запасів чеської нафти в німецьких сховищах, а також обрання директора Чеського радіо.

Нагадаємо, за останні кілька місяців влада відразу кількох країн заявила про хакерські атаки на стратегічно важливі об'єкти. Влада США вважає, що пов'язані з Росією хакери намагалися вплинути на вибори, що пройшли в листопаді минулого року, діючи на користь перемоги Дональда Трампа. У підсумку адміністрація Барака Обами, відходячи, наприкінці грудня запровадила нові санкції проти РФ і вислала російських дипломатів з країни.

Минулого тижня преса написала, що хакери атакували ресурси Збройних сил Швеції, через що командуванню довелося відключити комп'ютерну систему Caxcis, використовувану в військових навчаннях країни.

Міністерство закордонних справ Польщі зазнало атаки хакерів, яких пов'язують з російськими спецслужбами і нападами на сервери ОБСЄ і Демпартії США, повідомило напередодні польське видання Rzeczpospolita. За його даними, інцидент стався ще в грудні 2016 року.

Що ж стосується України, то тут росіяни "клали" сервери Пенсійного фонду, Держказначейства, Державіаслужби, Укрзалізниці, Мінфіну, Мінінфраструктури, а також залишали без світла Прикарпаття. Не виключено, що тимчасове блокування роботи сайту Єдиного реєстру юридичних осіб також є наслідком їхніх злочинних дій.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1071 | Дата публікації: 31-01-2017 | Додав: adminA | Теги: Атака, МЗС Чехії, Хакери | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]