Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2012 » Травень » 17 » Мурахи-фермери прихильні до одного виду грибів мільйони років
23:37
Мурахи-фермери прихильні до одного виду грибів мільйони років



Більшість видів мурах-фермерів віддає перевагу довготривалим відносинам зі своїми симбіонтами - вони обрали улюблені сорти грибів ще мільйони років тому і не відмовляються від них на користь інших видів за століття еволюції.

На сьогоднішній день існує близько 235 видів мурах, що харчуються грибами, які вони вирощують на своїх грибних фермах.

Як правило, життя цих комах цілком залежить від стану їхніх ферм, оскільки вони давно втратили здатності до здобування їжі іншим шляхом. Тому під час формування нової колонії королева переносить гриб у новий палац і допомагає своєму симбіонту поширюватися та розмножуватися.

Група біологів під керівництвом Теда Шульца (Ted Schultz) з Національного музею природної історії у Вашингтоні (США) зіставила історію еволюції мурах-грибівників із роду Cyphomyrmex та грибів, якими вони харчуються, вивчивши геноми комах та грибів і порівнявши темпи їхньої еволюції.

Для цього вчені відвідали різні куточки тропічної Америки та зібрали кілька видів мурах і спори вирощуваних ними грибів. Зокрема, дослідникам вдалося отримати зразки з Коста-Ріки, Панами, Еквадору та інших країн Нового Світу.

Потім Шульц та його колеги розшифрували й зіставили ДНК трьох видів мурах - Cyphomyrmex wheeleri та їхніх найближчих родичів Cyphomyrmex longiscapus і Cyphomyrmex muelleri.

За словами вчених, ці види мурашок культивують два різні сорти грибів із роду Leucocoprineae, відомих під умовними назвами "скарбу 1" та "скарбу 2". Як правило, мурашки уникають контакту із грибами, які вирощують інші групи.

Аналіз геномів грибів показав, що кожен вид мурах харчується одним і тим самим сортом, незважаючи на велику відстань між їхніми популяціями, які проживають у різних країнах та регіонах.

Порівняння ДНК мурах допомогло вченим обчислити приблизний вік різних видів та підвидів комах-фермерів. Виявилося, що більшість видів мурашок-грибників відокремилася від спільного предка зі спорідненими їм видами досить давно - 5-8 мільйонів років тому. Це означає, що мурашки одного виду у різних країнах зберігають однакові сільськогосподарські переваги мільйони років.

Результати також підтверджують гіпотезу коеволюції мурах з їхніми симбіонтами-грибами - поява нових пристосувань до змінених умов середовища у мурашок викликає відповідні зміни у грибів-симбіонтів і навпаки.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що вченим із канадського університету Макгілла за допомогою активації давніх генів вдалося перетворити звичайних мурашок на бійцівських із величезними головами та щелепами.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 2126 | Дата публікації: 17-05-2012 | Додав: admin | Теги: мурахи-фермери | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]