Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2022 » Серпень » 19 » Можна запобігти майже половині смертей від раку. Вчені виявили, як саме
21:03
Можна запобігти майже половині смертей від раку. Вчені виявили, як саме


Основними контрольованими факторами ризику, які призводять до смерті від раку, є куріння, надмірне вживання алкоголю та високий індекс маси тіла.

Найбільш поширені онкозахворювання, пов’язані зі шкідливими звичками, — рак трахеї, бронхів та легенів.

Здебільшого вони розвиваються у бідних людей, які мають обмежений доступ до системи охорони здоров’я.

Американські дослідники зробили важливий крок у боротьбі з раком — встановили залежність між смертністю та факторами ризику, на які людина може безпосередньо впливати. Йдеться переважно про поведінку, звички та раціон. Як виявилося, понад 40% з усіх смертей від онкологічних захворювань можна було б уникнути, якби попередньо були б усунуті чинники, що сприяють прогресуванню раку.

Заборона розповідає про відкриття, яке може допомогти лікарям зменшити смертність від онкохвороб.

Фактори ризику в онкології: дані дослідження

Вчені Інституту показників і оцінки здоров’я Вашингтонського університету провели масштабне дослідження смертності від онкологічних захворювань. Вони з’ясували, що 44.4% з усіх смертей від раку та 42% випадків інвалідності пов’язані з факторами ризику, яким можна запобігти, пише ЗМІ.

"Ці результати підкреслюють, що значна частина тягаря раку в усьому світі має потенціал для профілактики за допомогою втручань, спрямованих на зменшення впливу відомих факторів ризику. Утім, така ж велика частка тягаря хвороби не піддається контролю. Тому зусилля зі зниження смертності від раку повинні поєднуватися з комплексними стратегіями, які включають підтримку ранньої діагностики та ефективного лікування", — йдеться у звіті.

Довідка: Тягар хвороби — оцінка втрати працездатності та смертності від основних захворювань, травм та факторів ризику.

У ході дослідження були проаналізовані дані про смертність з 2010 по 2019 рік у 204 країнах світу. Вчені зосередилися на 23 видах раку та 34 факторах ризику. Варто розуміти, що не усі онкологічні захворювання пов’язані з факторами ризику, а бувають, наприклад, вродженими. Також не всі фактори бувають відворотними. Ті, яким можна запобігти, стосуються переважно звичок людини та раціону харчування. Так, основними серед них є куріння, надмірне вживання алкоголю та високий індекс маси тіла. А найбільш поширеними онкозахворюваннями, що пов’язані з цими факторами, є рак трахеї, бронхів і легенів (як у чоловіків, так і у жінок).

«Зростаюча кількість ракових захворювань, пов’язаних з ожирінням, однозначно вимагає нашої уваги. Зміна поведінки може врятувати мільйони життів, що значно затьмарює вплив будь-якого коли-небудь схваленого препарату», — зазначив головний науковий співробітник Американського онкологічного товариства Вільям Дахут.

Від онкології найбільше помирають у Центральній та Західній Європі, Східній Азії, Північній Америці та на півдні Латинської Америки.

Бідність і смертність від раку: вчені пояснили зв’язок

Фактори ризику, яким можна запобігти, тісно пов’язані з матеріальним становищем людей, пишуть дослідники з новозеландського Агентства боротьби з раком Te Aho o Te Kahu. Це пояснюється тим, що бідні люди більш схильні до шкідливих звичок, як-от куріння чи надмірне вживання алкоголю, та мають обмеженіший доступ до системи охорони здоров’я.

"Бідність впливає на середовище, в якому живуть люди, і це середовище формує рішення щодо способу життя, якого люди приймають. Діяльність із запобігання раку потребує узгоджених зусиль як у секторі охорони здоров’я, так і за його межами. Ці дії включають конкретну політику, спрямовану на зменшення впливу факторів ризику, що спричиняють рак, як-от вживання тютюну та алкоголю, а також доступ до щеплень, які запобігають інфекціям, які також можуть служити причиною розвитку онкології, включаючи гепатит B і вірус папіломи людини", — зазначили доктори медичних наук Діана Сарфаті та Джейсон Герні у своєму матеріалі.

Найкращим способом зменшення тягаря раку вчені вважають первинну профілактику шляхом викорінення або пом’якшення факторів ризику. Послаблення тягаря, зі свого боку, покращить благополуччя людей і зменшить фінансовий тиск на онкологічні служби та сектор охорони здоров’я в цілому.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 202 | Дата публікації: 19-08-2022 | Додав: adminA | Теги: запобігти майже половині смертей ві, вчені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]