Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 17-05-2024
Головна » 2024 » Травень » 2 » Між Африкою та Південною Америкою - вчені знайшли точне місце розколу
12:44
Між Африкою та Південною Америкою - вчені знайшли точне місце розколу


Міжнародна група вчених із США, Анголи, Великобританії, Португалії та інших країн виявила точне місце розлому між Африкою та Південною Америкою. Частини світу відокремилися одна від одної близько 140 млн років тому під час розпаду суперконтиненту Гондвана.

Дослідження опубліковане у науковому журналі Geological Society Publications (GSP).

У ході розкопок на південному узбережжі Анголи команда виявила зразки, що дають найповнішу геологічну інформацію про розходження материків та утворення південної частини Атлантичного океану. Знайдені скам’янілості та каміння датуються періодом від 130 млн до 71 млн років.

Африка та Південна Америка почали розділятися близько 140 мільйонів років тому, внаслідок чого у земній корі утворилися розломи. Коли тектонічні плити під Південною Америкою і Африкою розсунулися, магма з мантії Землі піднялася на поверхню, створивши нову океанічну кору і відштовхнувши континенти один від одного. Зрештою Південний Атлантичний океан заповнив простір між двома нещодавно утвореними континентами.

За словами вчених, в Анголі можна знайти сліди всіх етапів цього геологічного процесу, що зайняв десятки мільйонів років — лавові поля від вивержень вулканів, тріщини в корі, відкладення солі на місці випаровування океану та рештки морських рептилій, що мешкали тут після поділу континентів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 69 | Дата публікації: 02-05-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]