Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 03-05-2024
Головна » 2024 » Лютий » 14 » Медальйон римського імператора Марка Аврелія ІІІ століття знайшли у Болгарії
14:48
Медальйон римського імператора Марка Аврелія ІІІ століття знайшли у Болгарії


Одною із цінних знахідок із римських гробниць, виявлених наприкінці 2023 року біля села Нова Варбовка в муніципалітеті Стражица в регіоні Велико Тирново в Болгарії, був медальйон римського імператора Каракалли (198–217 рр. н. е.).

Цінні знахідки нещодавно продемонстрував Краєзнавчий музей Великого Тирнова.

Медальйон Каракалли, виготовлений з бронзи, був відкарбований у місті Пергамон у Малій Азії (сучасна Туреччина). На одній стороні зображено сцену візиту імператора в 214 році до Пергамону, де він шукав зцілення у бога медицини Асклепія.

У музеї розповіли, що медальйон має високу фінансову цінність, але, враховуючи його розмір, не використовувався в повсякденній торгівлі. Написи були викарбувані давньогрецькою мовою, повідомляє arkeonews.net.

Римські могили випадково знайшов восени тракторист, який під час оранки поля поблизу села Нова Варбовка наїхав на вапнякову плиту. Знайдені похоронні предмети – прикраси, монети, посуд – датуються І половиною III століття нашої ери.

Археологи Калін Чакаров і Недко Еленський разом зі спеціалістом музею Міхаелою Томановою провели польові дослідження в грудні.

Стіни гробниць покриті тонкою порцеляновою штукатуркою, а одна з них має форму незвичайної цегляної подушки на підлозі. Над однією з гробниць розташована парадна керамічна амфора, наповнена вином.

В одній гробниці було поховано двох дорослих: чоловіка віком від 50 до 60 років і жінку віком від 45 до 49 років. В іншій могилі виявлено останки дитини віком від одного до двох років. Стать і вік похованих визначила Надія Атанасова з Національного інституту експериментальної морфології, патології та антропології Болгарської академії наук.

У могилі чоловіка та жінки знайдено вишукані золоті жіночі сережки, позолочену підвіску з бусинкою, посріблену фібулу з кількох видів металу. Також на грудях чоловіка була срібна монета (денарій), викарбувана в місті Лаодикея.

Вважається, що загиблі були заможними землевласниками, які мали власність на території, яка перебувала під управлінням стародавнього міста Нікополь-ад-Іструм .

Разом з дитиною були знайдені подарунки, зокрема пара маленьких золотих сережок, дитячі прикраси зі скляних намистин, керамічна амфора для вина та дві скляні лакрімарії – вишукані посудини, які використовувалися для збору сліз скорботних, а пізніше використовувалися для запашних олій.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 57 | Дата публікації: 14-02-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]