Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2021 » Червень » 11 » Майже розгадали секрет головок салату й капусти вчені
00:28
Майже розгадали секрет головок салату й капусти вчені


салат айсберг Китайські вчені виявили мутацію, яка допомагає салату Айсберг формувати головки. Нею виявилася вставка транспозона в відповідальний за розвиток листя ген LsKN1 на сьомій хромосомі.

Про це йдеться у статті для журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.

Відкриття допоможе зрозуміти, як утворюються головки не тільки у Айсберга, а й у інших листових овочів, наприклад, капусти. Втім, автори дослідження визнають: мутація в LsKN1 – необхідна, але недостатня умова для формування головок.

Команда дослідників на чолі з Ханьхуеєм Куаном з Центральнокитайського сільськогосподарського університету вирішила з’ясувати, як салат Айсберг формує свої головки. Генетичні механізми, що лежать в основі цього процесу, вивчені досить погано, причому це стосується не тільки латуку, а й інших головчастих рослин, наприклад, городньої капусти (Brassica oleracea), ріпи (B. rapa) (її качанні сорти відомі як «пекінська капуста») і салатного цикорію (Cichorium endivia).

Порівнявши листя Айсберга з листям салату Ромен, автори з’ясували, що для перших характерна увігнута головна жилка, завдяки якій листя збирається в головку. Розташування клітин всередині неї вільне, без явних відмінностей між адаксіальним (тобто спрямованим до осі пагону) і абаксіальним (спрямованим проти осі пагону) кінцем. Навпаки, у сорту Ромен клітини на адаксіальному кінці головної жилки упаковані більш щільно, ніж на абаксиальному.

Потім дослідники схрестили Айсберг з салатом Ромен і отримали в другому поколінні цілий спектр форм, від головчастих до листових. Це свідчить, що здатність формувати головки є кількісною ознакою.

Судячи з усього, «головчаста» форма LsKN1 впливає на цілий ряд генів, запускаючи трансформацію головної жилки листа.

Автори визнають, що вони поки що далекі від створення повної картини формування головок у Айсберга. Проте, ця робота – важливий крок до розуміння того, як виникли багато популярних листових овочів, включаючи салат і капусту.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 326 | Дата публікації: 11-06-2021 | Додав: admin | Теги: головка, капуста, салат, Айсберг | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]