Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2022 » Листопад » 18 » Люди можуть спілкуватися з котами - вчені
00:02
Люди можуть спілкуватися з котами - вчені


людина кіт Коти мають репутацію стриманих, особливо у порівнянні з собаками. Але якщо ви виявите, що з вашим котячим другом трохи складно встановити контакт, можливо, ви просто не розмовляєте його мовою.

Дослідження показують, що насправді це не так уже й складно. Вам просто потрібно більше посміхатися їм. Усміхайтеся не по-людськи, скалячи зуби, а по-котячому: примруживши очі і повільно моргаючи.

У дослідженні, опублікованому в Scientific Reports , вчені спостерігали за взаємодією кішок і людей і змогли підтвердити, що цей акт повільного моргання змушує кішок - як знайомих, так і незнайомих тварин - наближатися до людей і бути сприйнятливими до них.

"Як людині, яка вивчала поведінку тварин і є власником кішки, дуже приємно мати можливість показати, що кішки та люди можуть спілкуватися таким чином", — пояснила психолог Карен МакКомб з Університету Сассекса у Великій Британії - "це те, про що вже підозрювали багато власників кішок тому дуже цікаво знайти цьому підтвердження".

Якщо ви проводили якийсь час поряд з кішками, ви, ймовірно, бачили вираз їх обличчя з «частково закритими очима», що супроводжується повільним морганням. Це схоже на те, як людські очі звужуються при усмішці, і зазвичай відбувається, коли кіт розслаблений та задоволений. Вираз інтерпретується як свого роду котяча посмішка.

Непідтверджені свідчення власників кішок натякають на те, що люди можуть копіювати цей вислів, щоб повідомити кішок, що ми доброзичливі та відкриті для взаємодії. Отже, в ході дослідження група психологів розробила два експерименти, щоб визначити, чи ведуть кішки по-іншому по відношенню до людей, які повільно моргають.

У першому експерименті власники повільно моргали 21 кішці з 14 різних домоволодінь. Як тільки кішка влаштувалася і зручніше в одному місці у своїй домашній обстановці, власників попросили сісти приблизно за метр від неї і повільно моргати, коли кішка дивиться на них.

Камери зафіксували як обличчя власника, так і обличчя кішки і результати порівняли з тим, як кішки моргають без участі людини.

Результати показали, що кішки з більшою ймовірністю повільно моргатимуть на своїх людей після того, як їх люди повільно моргають на них, порівняно зі станом відсутності взаємодії.

Другий експеримент включав 24 кішки із восьми різних домоволодінь. Цього разу моргали не власники, а дослідники, які раніше не контактували з кішкою. Як контроль було зареєстровано, як кішки реагують на стан «не моргати», коли люди дивилися на кішок, не моргаючи.

Дослідники виконали той самий процес повільного моргання, що й у першому експерименті, додавши витягнуту руку до кішки. І вони виявили, що кішки не тільки з більшою ймовірністю моргнули у відповідь, але і з більшою ймовірністю наблизилися до руки людини після того, як людина моргнула.

"Це дослідження є першим експериментальним дослідженням ролі повільного моргання у спілкуванні кішок і людей", - сказав МакКомб. "Це чудовий спосіб зміцнити ваш зв'язок з кішками. Усміхніться, а потім закрийте очі на кілька секунд. Ви виявите, що вони самі реагують так само, і ви зможете почати щось на зразок розмови".


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 166 | Дата публікації: 18-11-2022 | Додав: admin | Теги: людина, спілкування, Кіт | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]