Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 02-05-2024
Головна » 2021 » Жовтень » 23 » Лише два північні білі носороги залишилися у світі
00:13
Лише два північні білі носороги залишилися у світі


північний білий носорог Науковці вирішили не залучати 32-річну Наджин з огляду на її вік та інші фактори. Сподіваючись отримати нового носорога ветеринари беруть яйцеклітини носорога та відправляють в італійську лабораторію для запліднення з використанням сперми двох померлих самців. Ні Наджин, ні її дочка Фату не можуть самі виносити дитинча.

Наразі вчені створили 12 ембріонів, які хочуть імплантувати сурогатним матерям із популяції південних білих носорогів.

Наукова група, яка керує програмою розмноження носорогів, заявила що вирішила більше не збирати яйцеклітини у Наджин після оцінки всіх ризиків, зокрема й етичних.

Окрім похилого віку самки, ультразвукове дослідження виявило у неї кілька невеликих доброякісних пухлин на шийці матки та всередині неї, а також кисту на лівому яєчнику.

"Вивести одну особину з програми збереження (виду) з міркувань добробуту тварини зазвичай не проблема, але коли одна особина становить 50% всієї популяції, ви кілька разів подумаєте про це", ㅡ сказали ветеринари.

Наджин залишиться учасницею інших аспектів програми. Наприклад, науковці братимуть у неї зразки тканин для дослідження стовбурових клітин.

Також дослідники сподіваються, що вона зможе передати свої соціальні знання та поведінку майбутнім нащадкам. Наджин народилася у зоопарку в Чехії, але через десятиліття її перевезли до заповідника у Кенії, де вона живе під захистом.

Що сталося із північними білими носорогами?

Цей підвид залишився на межі вимирання через браконьєрство: північний білий носоріг не має природних ворогів, окрім людей, які масово відловлювали тварин заради рогів.

У 2001 році у світі налічувалось 32 північних білих носорогів, частина яких жила в зоопарках. Науковці перевозили їх до Африки, сподіваючись, що там вони будуть розмножуватися. Однак станом на 2015 рік у живих залишились лише три представники цього підвиду. У березні 2018 року помер останній самець на ім'я Судан.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 332 | Дата публікації: 23-10-2021 | Додав: admin | Теги: Білий, північний, носорог | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]