Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2012 » Лютий » 25 » Кораловий риф на західному узбережжі Австралії скорочується
15:25
Кораловий риф на західному узбережжі Австралії скорочується


Найбільша в світі коралова рослинність на Великому бар'єрному рифі скоротилася наполовину за останні 50 років. Вимерли корали, які є частиною всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, передає Всесвітній фонд дикої природи (WWF) Австралії. У цю країну прямує делегація цієї міжнародної організації.

Крім проблем з коралами, екологи звертають увагу: "Більше тисячі вмираючих черепах були викинуті на пляжі штату Квінсленд за останній рік, рідкісні морські види продовжують гинути в сітках рибалок, а уряд штату не здатний обмежити промисловий розвиток, що є причиною того, що відбувається". Про це заявив керівник програми WWF з порятунку рифа Нік Хіф.

Загибель коралів стане головною темою візиту експертів комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, які мають намір відвідати Квінсленд в березні. Комітет вже висловив "надзвичайну стурбованість" розвитком порту Гладстон і днопоглиблювальними роботами в регіоні всесвітньої природної спадщини, проте уряд Австралії стверджує, що управління рифом відбувається відповідно до принципів сталого розвитку.

Як зазначають екологи та науковці, які проводять постійні спостереження за коралами, які населяють риф, їх площа зменшилася на чверть з часу внесення пам'ятки природи в список ЮНЕСКО в 1981 році і наполовину з 1963 року.

Тим часом Австралія розвиває проект з будівництва терміналу з морського транспортування зрідженого природного газу в порту Гладстон, який розташований в 50 кілометрах від рифа. Партнерами проекту, який планується запустити в 2015 році, є австралійська компанія Santos, корейська Коgas, французька Total і малазійська Petronas.

Великий бар'єрний риф є найбільшим у світі скупченням коралів, що простягнувся на 2,3 тисячі кілометрів уздовж північно-східного узбережжя Австралії. Він складається з майже трьох тисяч рифів, які в сукупності складають близько 10% площі всіх коралових рифів світу.

Нагадаємо, що кораловий риф на західному узбережжі Австралії знаменитий мережею підземних печер і водних тунелів і є місцем існування для декількох сотень видів риб і морських черепах. Влітку 2011 року риф був внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 2175 | Дата публікації: 25-02-2012 | Додав: adminA | Теги: Кораловий риф на західному узбережж | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]