Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 02-05-2024
Головна » 2023 » Жовтень » 25 » Китайські вчені хочуть проводити досліди з новими патогенами - виявлено 8 небезпечних вірусів
20:49
Китайські вчені хочуть проводити досліди з новими патогенами - виявлено 8 небезпечних вірусів


Вчені виявили на віддаленому від материкового Китаю острові 8 нових небезпечних для людини вірусів і закликали до проведення експериментів для встановлення і вивчення потенційних загроз, що виходять від них.

Китайські вчені виявили вісім раніше невідомих вірусів, отриманих від гризунів на острові Хайнань. Під час дослідження було проаналізовано близько 700 зразків цих тварин. Отримані результати свідчать про те, що виявлені патогени мають значні шанси заразити людину в разі їхнього міжвидового поширення, пише Daily Mail.

З нових виявлених вірусів один був ідентифікований як CoV-HMU-1, бетакоронавірус, що належить до того самого сімейства, що й Covid-19. Інші виявлені патогени належать до груп вірусів, що спричиняють різні захворювання — від жовтої лихоманки до шлункових інфекцій і раку.

Важливо зазначити, що два з виявлених вірусів були знайдені у довгохвостого гігантського щура Едвардса і сиккімського щура. Вченим раніше не було відомо, що вони є носіями подібних патогенів.

Хайнань, острів із населенням близько 9 млн осіб, географічно відокремлений від материкового Китаю. Дослідники припускають, що такі ж невідкриті віруси можуть бути виявлені і в інших віддалених частинах світу. Отримані результати підкреслюють різноманітність ще не виявлених вірусів в унікальних регіонах дикої природи і вказують на потенційну небезпеку їх потрапляння в організм людини або інших тварин. У зв'язку з цим вчені закликали до проведення низки експериментів, для точного виявлення потенційних загроз для людини.

Зоонози, це тип зараження, коли патогенні мікроорганізми передаються від тварин до людини. Вони залишаються серйозною проблемою для глобальної охорони здоров'я. Гризуни, зокрема, через їхнє широке поширення і здатність до репродукції, розглядаються як потенційні джерела майбутніх спалахів, особливо в таких регіонах, як центральний і південний Китай.

Походження вірусу Covid-19 залишається спірним, проте багато хто вважає, що він виник від тварини, можливо, кажана. За деякими версіями, вірус міг випадково вирватися з лабораторії, за іншими — статися природним шляхом, можливо, на уханьському оптовому ринку морепродуктів Хуанань. Фактичне походження вірусу досі не встановлено, але знаходження його джерела може зіграти вирішальну роль у запобіганні майбутніх пандемій.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 89 | Дата публікації: 25-10-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]