Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2012 » Березень » 5 » Японці вистрілять в поверхню астероїда 1999 JU3
21:34
Японці вистрілять в поверхню астероїда 1999 JU3



Японські інженери з Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) створюють новий апарат для підкорення ще одного астероїда.

Згідно з планом, місія Hayabusa 2 стартує в космос у липні або грудні 2014 року, а зразки ґрунту астероїда повернуться на Землю в грудні 2020 року.

Цього разу апарату належить підкорити вуглецевий астероїд 1999 JU3. Зонд, наблизившись до космічного мандрівника, повинен буде випустити два посадочні модулі, а також вистрілити в поверхню 1999 JU3, щоб зібрати утворювані частинки пилу. Потім отриманий матеріал вирушить до Землі, де його детально вивчать фахівці, передають Вести.ru.

Нагадаємо, що під час першої місії (Hayabusa) японський зонд стартував із Землі 2003 року, успішно дістався до астероїда Ітокава, в листопаді 2005 року взяв проби ґрунту, а потім, у червні 2010-го, повернувся на Землю. Не так давно науковці опублікували перші результати дослідження, що вказали на сильне космічне зношення Ітокави. Вартість місії — 400 мільйонів доларів.

Друга місія обійдеться японцям на 150 мільйонів доларів дорожче. Це зумовлено додатковими можливостями Hayabusa 2: у зонда буде велике корисне навантаження і більш тривалий термін експлуатації — поблизу астероїда апарат проведе рік замість трьох місяців.

Крім того, апарат відправлять у космос за допомогою ракети-носія H-IIA, вона важча за M-V, що використовувалася минулого разу.

На відміну від планет, астероїди, на думку науковців, можуть містити матеріали, що не зазнали змін з часів утворення Сонячної системи, і тому становлять для науки особливий інтерес.

Про намір здійснювати астероїдну програму раніше заявляли США і Європа. Крім того, Європейське космічне агентство (ЄКА) планує за допомогою Росії і США реалізувати свою марсіанську програму.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1708 | Дата публікації: 05-03-2012 | Додав: adminA | Теги: Японці готуються роздобути зразки ґ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]