Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2019 » Липень » 17 » Як динозаври охороняли свої яйця - стало відомо
19:57
Як динозаври охороняли свої яйця - стало відомо


 


Стало відомо, як динозаври охороняли свої яйця

Було знайдено гнізда динозаврів, віком майже 80 мільйонів років.

Свого часу на землі жили безліч самих різних видів динозаврів, серед яких були і прямі предки птахів: їх скелет був дуже схожий на пташиний, у них було пір’я, і, нарешті, кладки динозаврів часто знаходять у гніздах, подібних до пташиних. Можливо, ті динозаври і вели себе як птахи.

З іншого боку, крім «пташиних» динозаврів були і «не-пташині», яких так і називають – non-avian dinosaurus. Вони теж відкладали яйця. Поведінка вимерлих тварин, напевно, найбільш інтригуюче і складне питання: відновити їх повадки по залишкам дуже непросто.

Однак, іноді це вдається. Палеонтологи з Університету Калгарі спільно з колегами з Монголії та Японії встановили, що динозаври створювали гніздові колонії і могли спільно захищати свої яйця від хижаків, повідомляє журнал Geology. Дослідники описують групу з динозаврових в 15 гнізд з більш ніж 50 яйцями віком майже 80 млн років, що була знайдена в пустелі Гобі.

Такі знахідки з’являлися і раніше, проте далеко не завжди можна було визначити їх точний вік: була велика ймовірність, що знайдені гнізда відділяють тисячі років. Тобто, може бути, тут і було зручне місце для відкладання яєць, але зовсім не обов’язково ящери жили тут колоніями. Зрештою, динозаврів довгий час представляли як одиночних тварин, які, заховавши кудись свої яйця, просто забували про них.

Лише кілька років тому ті ж дослідники з Університету Калгарі повідомили, що динозаври все-таки влаштовували гнізда і захищали кладки, в прямому сенсі сидячи на яйцях. І ось тепер знахідка в Гобі: розподіл геологічних порід говорить про те, що всі ці 15 гнізд були тут в один і той же час, коли річка вийшла з берегів і затопила колонію (потоп був невеликий, судячи з того, що яйця залишилися на диво неушкодженими).

Тонкий шар осадових порід, що залишився від легкої повені, об’єднує всі яйця, а це значить, що вони з’явилися тут всі разом, в один і той же сезон розмноження. Тобто це дійсно гніздова колонія: кілька динозаврів об’єдналися, щоб разом відганяти хижаків від своїх кладок.

При цьому в колонії жили не предки птахів: дослідники проаналізували зовнішню будову яєць, товщину шкаралупи і ін. І прийшли до висновку, що кладки залишили якісь “не-пташині» динозаври. Більш ніж у половині гнізд було як мінімум одне яйце, з якого вже хтось вилупився. Це свідчить про те, що охорона гнізд була така ж ефективна, як і у птахів, що селяться групами, і крокодилів, які, подібно птахам, теж роблять кладки яєць один поруч з одним.

Птахи відкололися від динозаврового еволюційного стовбура майже 66 млн років тому. Вік гнізд з пустелі Гобі становить близько 80 млн років; значить, груповий захист гнізд з’явився в природі задовго до початку пташиної еволюції.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 592 | Дата публікації: 17-07-2019 | Додав: adminA | Теги: охоронаї яєць, Динозаври | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]