Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2023 » Квітень » 24 » Як Анди стали такими великими - данські вчені з’ясували
13:02
Як Анди стали такими великими - данські вчені з’ясували


На думку дослідників, гірський масив завдовжки 8900 км і завширшки до 700 км виник через уповільнення руху літосферних плит.

Вченим давно не давало спокою питання, як Анди стали такими великими? Тепер, завдяки дослідженню Копенгагенського університету, у них з’явилося питання, розповіла геолог Валентина Еспіноза з Копенгагенського університету в Данії.

Дослідивши траєкторію руху Наска і Південно-Американської плит, які формували рельєф Південної Америки, протягом тривалого часу, вони з’ясували цікаву особливість.

Виявилося, що від 10 до 14 мільйонів років тому відбулося уповільнення швидкості їхнього переміщення на 13%, а в період від 5 до 9 млн років тому плити і зовсім рухалися на 20% повільніше, ніж зазвичай.

"У періоди двох уповільнень плита Наска врізалася в гори і стискала їх, змушуючи рости вищими", — сказала вона.

Таким чином, на думку вчених, у цей час гірський хребет ставав довшим і ширшим.

Це дослідження, зроблене за допомогою вивчення активності вулканічної магми в земній корі, не дає відповіді на всі питання щодо Анд. Так, поки що дослідники не знають, з якою точно швидкістю рухалися плити, що сформували гори, і що саме спричинило ці два уповільнення. У майбутньому вони планують провести додаткові дослідження, щоб заповнити ці прогалини.

Раніше вчені повідомили, що значна частина Альп залишається без снігу через не за сезоном теплу зимову погоду в горах, схили гірськолижних курортів вкриті травою.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 152 | Дата публікації: 24-04-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]