Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2015 » Лютий » 21 » Горбулін - Росія веде повномасштабну кібервійну з Україною
20:22
Горбулін - Росія веде повномасштабну кібервійну з Україною


 

Радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень при президентові України Володимир Горбулін вважає, що російські спецслужби за допомогою деяких українських мобільних операторів стежили за українцями.

Про це йдеться у статті, яку він опублікував у виданні ZN.UA.

«Не секрет, що російські спецслужби використовували потужності деяких з найбільших українських мобільних операторів для того, щоб прослуховувати телефони українських абонентів, визначати їх місце розташування, отримувати всі необхідні метадані користувачів», - пише він.

Експерт зазначив, що ця інформація могла використовуватися різним чином, «від здійснення психологічного тиску і до використання отриманих даних для наведення артилерії агресора по позиціях українських військових у зоні АТО».

Горбунов заявив, що це не єдиний приклад подібних агресивних дій з боку Росії.

«Ще з моменту анексії Криму (а за деякими даними, з часів Євромайдану) Росія використовувала кібератаки як складову своєї гібридної війни проти нашої держави. Різноманітні «кіберберкути» з не до кінця зрозумілою «пропискою» та складом, а також спеціальні підрозділи структур безпеки нашого супротивника здійснювали атаки на державні інформаційні ресурси і на персональні дані окремих політиків і громадських діячів», - пише він.

Радник президента зазначив найбільш відомі акції: DDoS-атаки на урядові ресурси (МЗС, сайт президента України, сайти органів сектору безпеки і оборони), цільові атаки на держоргани з допомогою шахрайських листів, спроби порушити роботу системи ЦВК під час виборів президента і на парламентських виборах 2014 року.

Також він згадав вірус Uroboros, який, «з високою часткою ймовірності, ідентифікований як російський». Uroboros атакував веб-ресурси органів державної влади (зокрема силових структур), засобів масової інформації, фінансових установ, великих промислових підприємств.

Посилаючись на дані компанії ESET, Горбулін стверджує, що проти України (і частково - Польщі) був також використаний вірус Blackenergy, мета якого, серед іншого - збирати дані з жорстких дисків уражених комп'ютерів, робити скріншоти екранів користувачів, перехоплювати введення даних.

«Крім того, є окремі дані про використання вірусу Fireeye для шпигунства за українськими посадовими особами. І це без урахування непрямих кібератак з допомогою соцмереж з їх тисячами «фейкових» акаунтів для поширення неправдивої інформації про події в державі і провокування заворушень, а також більш традиційних атак з допомогою соціального інжинірингу», - підкреслив радник президента і попередив, що Росія не зупиниться на досягнутому, і вже зараз українські безпекові та експертні структури прогнозують можливий ріст хвилі кібератак проти України.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1267 | Дата публікації: 21-02-2015 | Додав: adminA | Теги: повномасштабну кібервійну з Україно, Росія, Горбулін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]