Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2022 » Квітень » 27 » Екологічний спосіб виробництва поліетилену винайшли німецькі хіміки
18:23
Екологічний спосіб виробництва поліетилену винайшли німецькі хіміки


Німецькі хіміки розробили новий клас водорозчинних каталізаторів, які дозволяють виробляти дисперсії поліетилену у воді.

Вони відкривають перспективи для екологічно безпечних процесів виробництва пластикових плівок, що не містять розчинників та шкідливих речовин.

Вчені з Констанцького університету синтезували каталізатор на основі нікелю фосфінфеноляту, який забезпечує полімеризацію етилену у водному середовищі.

Про відкриття дослідники повідомили в журналі Angewandte Chemie. Дослідники відзначають, що при традиційному виробництві етилен полімеризується у спеціальних органічних розчинниках, які в подальших складних та енергоємних процесах замінюються на воду.

Нова технологія дозволяє виключити цю фазу. З використанням каталізатора хіміки виробляють маленькі частинки поліетилену з високим виходом у воді як реакційне середовище. В результаті забезпечується виробництво поліетилену високої густини (HDPE).

Хіміки відзначають, що при використанні запропонованого ними способу виробництва поліетилен не містить розчинників і не виділяє шкідливих речовин при просушуванні.

Під час обробки та затвердіння такий пластик лише випаровує воду. «Ми розробили водорозчинні каталізатори полімеризації етилену, які не тільки стабільні, а й дуже активні, хоча й перебувають у прямому контакті з водою протягом усієї хімічної реакції», — каже Фей Лін, співавтор дослідження.

Вчені вважають, що створений ними метод відкриває нові можливості для екологічно чистих процесів полімеризації загалом та для ефективного виробництва поліетиленових покриттів, що не містять розчинників та шкідливих викидів, зокрема. Дослідники планують продовжити роботу над створенням екологічних пластиків.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 335 | Дата публікації: 27-04-2022 | Додав: adminA | Теги: німецькі хіміки, ВИРОБНИЦТВО ПОЛІЕТИЛЕНУ, екологічний спосіб | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]