Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 28-04-2024
Головна » 2024 » Січень » 13 » Дослідження на основі ШІ це спростовує - чи справді всі відбитки пальців унікальні
13:53
Дослідження на основі ШІ це спростовує - чи справді всі відбитки пальців унікальні


Вчені встановили, що всі відбитки пальців людини насправді не є унікальними. Вони переконані: це відкриття може покращити розслідування кримінальних справ.

Дослідження, опубліковане в журналі Science Advances, спростовують загальноприйняте розуміння природи відбитків пальців, відповідно до якого двох однакових малюнків не існує, пише CNN.

У ході дослідження, яке очолив професор Колумбійського університету Гейбу Го, команда застосувала глибоку контрастну мережу. Цю модель штучного інтелекту зазвичай використовують для розпізнавання облич.

Дослідники перевірили своє припущення за допомогою урядової бази даних США, яка містить 60 тисяч відбитків пальців. Деякі з них належали одній людині (але з різних пальців), а інші – різним людям.

Система на основі штучного інтелекту виявила, що відбитки різних пальців однієї людини дуже схожі між собою. Тому вона змогла визначити, які з відбитків належали одній людині, а які – ні. При цьому точність визначення сягала 77%. Це спростовує думку, відповідно до якої кожен відбиток пальця є "унікальним".

Протягом сотень років судово-медичного аналізу люди використовували різні розгалуження та кінцеві точки на ребрах відбитків пальців як традиційні маркери для ідентифікації відбитків пальців.

"Вони чудово підходять для зіставлення відбитків пальців, але ненадійні для пошуку кореляції між відбитками пальців однієї людини", – каже професор Го.

Автори дослідження стверджують, що для того, аби цю систему можна було використовувати в реальній криміналістиці, потрібна більш ретельна її перевірка шляхом аналізу більшої та ширшої бази даних відбитків пальців.

Однак Го впевнений: це відкриття може покращити кримінальні розслідування.

"Воно може допомогти створити нові підказки для незавершених справ, де відбитки пальців, залишені на місці злочину, належать іншим людям. Це не тільки допоможе спіймати більше злочинців, а також дозволить невинним людям уникнути непотрібних розслідувань. Я вважаю, це стане перемогою для суспільства", – зазначає професор.

За його словами, важливість дослідження виходить за рамки лише відбитків пальців.

"Це стосується не лише криміналістики, а й штучного інтелекту. Люди дивляться на відбитки пальців з тих пір, як ми існуємо, але ніхто ніколи не помічав цієї подібності, поки наш штучний інтелект не проаналізував це.

Я думаю, що це дослідження – лише перша кісточка доміно у величезній послідовності. Далі ми побачимо, як люди використовують штучний інтелект для виявлення речей, які буквально ховалися на видноті, прямо перед нашими очима", – резюмував Го.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 64 | Дата публікації: 13-01-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]