Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2023 » Липень » 12 » Для здоров’я матюкатися небезпечно - вчені
00:03
Для здоров’я матюкатися небезпечно - вчені


Більшість людей виправдовує лайку як спосіб "випустити пар". Однак вчені довели, що вона не тільки не сприяє вивільненню негативних емоцій. Не кращим чином матюки впливають на здоров’я того, хто лається, і навіть того, хто все це слухає. Отож, чому так відбувається і яку небезпеку це несе розглянемо далі.

Міф про те, що "міцне слівце" допомагає зняти напругу, намагаються  спростувати давно. За це бралися навіть радянські вчені. В 90-і вони протягом кількох років спостерігали за двома групами людей: для однієї з них лайка була нормою життя, друга обходилася у спілкуванні літературними словами. В результаті виявили, що за той час, поки тривав експеримент, у любителів нецензурщини відбулися вікові зміни на клітинному рівні, до того ж у кожного з них був цілий букет хвороб. У піддослідних з другої групи подібних відхилень не було: почували вони себе набагато краще, виглядали добре – дехто навіть молодше свого віку.

Німецькі вчені пішли ще далі – вони фіксували у матючників найменші зміни в роботі організму, навіть на генетичному рівні. І дійшли висновку, що в тих, хто лається, здоров’я псується надзвичайно різко. Оскільки такий ефект спостерігався у 85% протестованих осіб (15% виявилися міцнішими горішками), це не могло бути просто збігом обставин.

Останні дослідження цієї теми, проведені британськими науковцями з Університету Бристоля, остаточно довели шкідливість лайки для здоров’я. Людей, залучених до  експерименту, розділили на дві групи: одна читала вголос текст з нецензурними словами, друга той самий текст читала без них. Всім до голів під’єднали спеціальні електроди, що передавали інформацію про електричну активність мозку. У такий спосіб фіксувався рівень стресу. Опрацювавши отримані дані, фахівці побачили, що сплеск стресу спостерігався у осіб, які матюкалися, і в тих, хто це чув. В іншому випадку мозок поводив себе спокійно. Тож виходить, що лайка не тільки не допомагає розрядитися, позбавитися негативних емоцій, а якраз навпаки – дає подвійне навантаження на нервову систему. Вчені переконані: це відбувається тому, що наш організм сприймає нецензурну лексику як агресію. До яких хвороб призводять нервові потрясіння, ми всі добре знаємо.

До речі, вченим вдалося спростувати ще один міф, згідно якого матюки мають знеболювальний ефект. Адже навіть у того, хто не допускає у своєму лексичному наборі нелітературних слів, вони прориваються, якщо, скажімо, боляче вдариться. Деякі неврологи пояснювали це так: високий рівень стресу в момент удару змінює сприйняття болю в центральною нервовою системою.

Однак експеримент німецьких вчених цю версію повністю спростував. Вони запропонували людям, які занурюють руку в крижану воду, викрикувати матюки. Лайка мала б знизити біль. Але на практиці виявилося, що відчуття у учасників досліду не змінилися.

Зрештою вчені погоджуються: якщо людина в силу свого виховання вважає, що лаятися – це нормально, міцне словечко допомагає трохи знизити рівень стресу. Але тільки трохи. І це зовсім не означає, що матюки не впливають негативно на її здоров’я.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 97 | Дата публікації: 12-07-2023 | Додав: admin | Теги: матюк, небезпека, здоров’я | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]