Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2022 » Жовтень » 16 » Давньоримську мозаїку знайдено у Сирії. ВІДЕО
00:09
Давньоримську мозаїку знайдено у Сирії. ВІДЕО


сирія давньоримська мозаїка У Сирії виявили велику неушкоджену мозаїку, що належить до римської доби, і назвали її найважливішим археологічним відкриттям від того часу, як 11 років тому в країні почалась війна. Про це повідомляє CBS News.

Відкриття зробили в центральному місті Растан, поблизу Хомсу — третього за величиною міста Сирії. Мозаїку площею 120 квадратних метрів знайшли в старій будівлі. Кожна панель заповнена маленькими різнокольоровими каменями квадратної форми. Експерти припускають, що інші частини мозаїки можуть бути на ділянках, які поки не розчищені.

Саму будівлю датують IV століттям — її викупили ліванські бізнесмени та передали сирійській державі. Археологи припустили, що в будівлі могли бути громадські лазні. Археологи зазначили, що збереглося понад 90% віднайденої мозаїки. Загалом, за словами дослідників, ця мозаїка є найповнішою та найрідкіснішою серед усіх таких панно, які знаходили в сучасній Сирії.

Доктор Хумам Саад, заступник директора з розкопок та археологічних досліджень, сказав, що знайдені мозаїчні зображення є рідкісним зображенням древніх воїнів-амазонок у римській міфології.

"Те, що перед нами, — це відкриття, рідкісне в глобальному масштабі", — сказав Саад, додавши, що зображення "багаті деталями" і включають сцени Троянської війни між греками і троянцями. На мозаїці також зображений давньоримський бог моря Нептун та 40 його коханок.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 186 | Дата публікації: 16-10-2022 | Додав: admin | Теги: Сирія, мозаїка, давньоримська | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]