Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2020 » Травень » 8 » Чому 900 років тому зник Місяць - вчені пояснили
13:11
Чому 900 років тому зник Місяць - вчені пояснили


Вчені пояснили, чому 900 років тому зник Місяць

Міжнародна команда вчених палеокліматологів вивчила древні вулканічні відкладення і зрештою зняла з вулкана Гекла відповідальність за таємниче зникнення Місяця, описане в 1110 році нашої ери численними очевидцями.

Повний звіт про дослідження опубліковано в журналі Scientific Reports, а коротко про нього розповідає Science Alert. Вчені вирішили перевірити гіпотезу про те, що потужне виверження ісландського вулкана Гекла в 1104 році призвело до викиду в атмосферу великої кількості сірки. Це створило гігантську хмару, яка на деякий час змінила клімат і змусила Місяць «зникнути» з неба.

Цей феномен відомий за численними історичними описами. Наприклад, в одному із стародавніх британських джерел очевидець писав:

«У п’яту ніч в травні місяці з’явився Місяць, яскраво сяючі ввечері, а потім поступово його світло зменшувалося, і коли настала ніч, він повністю згас, так, що ні світла, ні кулі НЕ було видно».

Багато століть астрономи сперечаються про те, що стало причиною зникнення Місяця. До останнього часу основним винуватцем вважали вулкан Гекла. Дослідники вивчили керни, витягнуті з давніх льодовиків, і проаналізували склад осаду 900-річної давнини.

Вони прийшли до висновку, що вулкан Гекла в 1104 року не міг викинути таку кількість попелу, яка б тільки до 1110 році сформувала б масивну незворушну хмару. Вчені вирішили розширити сферу пошуків. Вони вивчили не тільки історичні записи, але і дані астрономічних розрахунків американського космічного агентства NASA. Згідно з якими, повне місячне затемнення в Європі можна було спостерігати в період між 1110 і 1120 роками.

В результаті був знайдений новий «підозрюваний» – вулкан Асама в Японії. Вчені виявили в архіві запис, зроблений в 1108 році японським чиновником. Він детально описав «пожежу», яка спалахнула на вершині цієї гори, а також товстий шар попелу, що покрив сади та рисові поля і зробив останні непридатними для обробітку.

Крім того, вчені вивчили кільця дерев і встановили, що 1109 рік був виключно холодним. Середня температура повітря в Північній півкулі становила всього близько одного градуса Цельсія.

Також дослідники виявили велику кількість свідчень несприятливих погодних умов, неврожаю та голоду, які почалися в Європі в 1109 році і тривали кілька років.

Зв’язавши все воєдино, палеокліматологи заявили, що, можливо, причиною цих подій стало виверження вулкана Асама, що розтягнулося на кілька місяців. Але вони не виключають, що планета протягом 2-3 років могла зазнати цілу серію вулканічних вивержень, наслідком чого і стало загальне похолодання і «зникнення» Місяця.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 522 | Дата публікації: 08-05-2020 | Додав: adminA | Теги: вчені, 900 років, зник Місяць | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]