Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2021 » Жовтень » 12 » Чим вона відрізняється від астероїда - що таке комета
13:44
Чим вона відрізняється від астероїда - що таке комета


Люди дуже часто чують чи читають ці слова – у фільмах, в книгах, в інтернеті. Астероїд, комета, метеорит, метеор... І не менш часто здається, що це якісь синоніми.

Звісно, насправді це геть не так. Кожне з цих понять має своє чітке визначення, і ми про них зараз розповімо – простими словами.

Комети – це такі собі пилові сніжки. Замерзлі космічні камінці. У їхньому складі здебільшого лід, вуглекислий газ, аміак і метан, густо замішані з пилом.

Комети мають крижане ядро, оточене хмарою газу і пилу.

Цю хмару називають кома, вона виникає через нагрівання льоду в ядрі під променями Сонця і його випаровування.

О, і ще комети обертаються навколо Сонця по еліптичних переважно орбітах.

Хвіст. У процесі наближення до зірки у комети можуть утворитися два хвости – прямий газовий від сонячного вітру і вигнутий пиловий від сонячного тепла.

це комета

А хто такі тоді метеорити й метеори

Кожного разу, коли комета наближається до Сонця, вона частково випаровується. На шляху комети залишається безліч її маленьких шматочків. Так от, ці шматочки, буває, врізаються у Землю, і називають їх метеорами.

Точніше, це Земля врізається у них – коли перетинає траєкторію руху комети. Саме тому ми на нашій планеті бачимо таке явище як метеорний дощ.

Нагадаємо, боятися його не варто – метеори майже всі згоряють в атмосфері Землі.

Метеорити. А ті, які до планети долетіли та десь впали, називають метеоритами. Простіше кажучи, метеорит – це залишок метеора, який впав на поверхню Землі (або іншого космічного тіла).

Астероїд

Яка різниця між астероїдом і кометою

Основна відмінність астероїда і комети – це те, з чого вони складаються.

Астероїди – це метали та каміння, а комети, як ти вже знаєш, – це лід, пил і те ж каміння. Також астероїди значно щільніші за комети.

І астероїди, і комети утворилися на початку історії Сонячної системи, десь 4,5 мільярда років тому. Астероїди просто виникли ближче до Сонця, тому не мають льоду у складі.

це астероїд

Ще є різниця у розмірі – ядро комети рідко більше за 10 кілометрів, астероїди ж бувають від сотень метрів до сотень кілометрів у діаметрі. Ну і хвоста, зрозуміло, у них немає.

Зауважимо, що у 2022 році відбудеться перша українська місія на Місяць. Її офіційним партнером став бренд Nemiroff. Він у співпраці з компанією Spacebit відправлять на супутник Землі техніку, яка збиратиме наукові дані. Для України цей проєкт надзвичайно важливий, адже він дозволить відновити репутацію привілейованої космічної держави на світовій арені, дасть поштовх до розвитку українських комерційних космічних проєктів, а також сприятиме популяризації космічної тематики серед українців.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 298 | Дата публікації: 12-10-2021 | Додав: adminA | Теги: комета, астероїд, різниця | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]