Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2013 » Березень » 5 » Біль може приносити задоволення
20:04
Біль може приносити задоволення



Вчені з'ясували, чому біль може приносити задоволення

Норвезькі вчені змогли знайти відповідь на питання, чому певна категорія людей, яким може подобатися перець чилі або, наприклад, садомазохістський секс, отримує задоволення від болю. Для цього дослідники заподіяли біль 16 добровольцям, після чого просканували показники їх мозкової активності. Добровольців неодноразово піддавали впливу тепла різної інтенсивності протягом чотирьох секунд.

Експерименти проводили двома способами. У першому вплив тепла був не болючим або помірно болючим. У другому тепло було або помірно, або сильно болючим. У цьому контексті помірні болі були меншим із двох зол. Добровольці також повідомили, як вони інтерпретували біль. Як і очікувалося, сильний жар викликав негативні почуття у всіх випробовуваних, у той час як безболісний вплив - позитивну реакцію. Реакція на помірні болі була різною. Там, де була більш найгірша альтернатива, біль відчувалася сильніше.

Результати показали, що в разі меншого болю, ніж очікувалося, піддослідні відмічали приємні відчуття. Інакше кажучи, один і той же подразник може бути інтерпретований по-різному, і досвід пов'язаний з очікуванням і контекстом заподіяння болю. Дослідники заявляють, що біль може бути сприйнята як менш серйозна, коли людина усвідомлює, що могло бути набагато болючіше і гірше. Тому біль сприймається як якийсь приємний факт, завдяки якому вдалося уникнути чогось більш болючого.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 2757 | Дата публікації: 05-03-2013 | Додав: adminA | Теги: Задоволення, біль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]