Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2012 » Травень » 11 » Автоперегони сперматозоїдів
17:59
Автоперегони сперматозоїдів



Група науковців з Ворвікського та Бірмінгемського університетів спробувала з'ясувати, чому з мільйонів сперматозоїдів, що потрапляють у жіночі статеві шляхи під час еякуляції, лише кільком десяткам вдається досягти яйцеклітини, передає Medportal.ru.

В результаті проведених експериментів виявилося, що все залежить від способу навігації - більшість сперматозоїдів рухаються не по центру, а "від стінки до стінки" та їх заносить на віражах.

Відомо, що для того, щоб дістатися до яйцеклітини, сперматозоїдам необхідно пройти по вузьких, звивистих, наповненим в'язким секретом каналах. В ході експериментів дослідники за допомогою шприца "запускали" чоловічі статеві клітини в спеціально створений лабіринт мікроканалів і спостерігали за їхньою поведінкою.

З'ясувалося, що сперматозоїди, замість того щоб рухатися найшвидшим способом, по центральному перетину каналу, найчастіше роблять це способом "від стінки до стінки". Тобто вони рухаються всією "зграєю" уздовж стінок каналу, а досягаючи місця згину, коли напрям руху різко змінюється, під різними кутами врізаються в протилежну стінку і, найчастіше, один в одного, щоб потім "відлетіти" в зворотному напрямку. Все це нагадало авторам роботи учасників автоперегонів.

"Я не міг втриматися від усмішки, спостерігаючи, як сперматозоїди регулярно заносить на віражах, після чого відбувається лобове зіткнення з протилежною стінкою", - зазначив один з авторів дослідження доктор Пітер Денисенко.

Такий метод пересування виводить з ладу велику частину чоловічих статевих клітин. До місця добираються лише ті, хто зміг без втрат подолати лабіринт, або все ж таки рухаючись по середині русла каналу, або успішно "вирулюючи" на віражах.

За словами іншого автора, доктора Джексона Кірман-Брауна, попередні дослідження їхньої групи показали, що на успішність просування кожного окремого сперматозоїда визначальний вплив робить також форма його головки. Сукупність цієї інформації та результатів останнього дослідження дозволить, вважає Кірман-Браун, по-новому поглянути на методи добору чоловічих статевих клітин при штучному заплідненні.

Раніше аргентинські вчені з Центру репродуктивної медицини в Кордові провели дослідження, під час якого встановили, що Wi-Fi може впливати на якість сперми. Під час експерименту дослідники взяли два зразки сперми і помістили один (досліджуваний) на чотири години безпосередньо під ноутбуком, підключеного до мережі по Wi-Fi.




За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 1930 | Дата публікації: 11-05-2012 | Додав: adminA | Теги: Автоперегони сперматозоїдів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]