Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2022 » Серпень » 31 » 5 головних помилок, яких припускаються батьки при вихованні дітей, психолог назвав
22:06
5 головних помилок, яких припускаються батьки при вихованні дітей, психолог назвав


Відомий психолог Марк Бартон назвав п’ять головних помилок, яких частіше припускаються батьки виховуючи своїх дітей.

Перша помилка, за словами експерта, – особистий негативний приклад.

Чоловік і жінка перебувають у спілкуванні один з одним, і дитина може ставати свідком насильницько-деструктивного спілкування: тато б’є маму, мама скаржиться телефоном на свого чоловіка, і якщо дитина все це бачить, то розраховувати на те, що вона виросте і буде будувати щасливу родину, не варто

Друга головна помилкапорівняння та критика дитини. Коли батько переходить на критику особистості, а не вчинку, дитина може зрости абсолютно безініціативною і не буде цінувати себе:

“Є таке поняття як прокрастинація, коли людина не може нічого реалізувати. Була в мене така клієнтка, яка сказала, що вона ледарка і ніяких справ вона до кінця довести не може.

Ми почали поглиблюватися і зрозуміли, що вона виховувалась у сім’ї з жорсткою подачею критики та порівнянь. Звичайно, так як у неї були порушені межі особистого простору, у неї не сформувалися вольові якості, не сформувалися впевненість та значущість своєї особистості, тому вона вважає себе нікчемною. Ніколи цього не робіть”, — застеріг психолог.

Третя помилкапідвищена вимогливість до дитини. Для багатьох батьків дитина повинна бути найдбайливішою, найрозумнішою, найгіднішою. Він має бути гордістю батька. Багато дорослих такими заходами вирішують власні внутрішні конфлікти, забуваючи про бажання дітей.

“Деякі батьки, не маючи власних досягнень, хочуть їх досягти через дітей. Батько повинен замислитись, перш ніж виставляти малюку вимоги про те, як він проводить свій час, на що він витрачає своє життя. Потрібно створювати умови, де дитина братиме приклад із батьків. Тоді він не лише у телефоні сидітиме, а й займатиметься фізичною активністю та навчатиметься”, — зазначив психолог.

Четверта помилка – позбавити дитину дитинства. Деякі батьки вважають, що необхідно завантажувати дітей величезною кількістю секцій та гуртків. Але це не гарантує того, що людина, коли виросте, буде щасливою. Найчастіше люди після такого методу виховання провалюються у дитинство у дорослому віці.

П’ята помилка і найголовніша — позбавлення дитини любові, якщо вона за щось покарана. Це найпоширеніша форма покарання, яка дозволяє провалити дитину в почуття сорому та вини. Найчастіше батьки навіть не встановлять ступеня ушкодження дитячої психіки.

“Дорослий може пояснити, чим він незадоволений, але дитина має розуміти, що, незважаючи ні на оцінки, ні на що інше, її люблять. Потрібно говорити про ситуацію, про те, що не подобається, і на завершення треба сказати, що, незважаючи на це, ви любите дитину. Ніколи не карайте дитину позбавленням кохання. Інакше на виході ви отримаєте людину зі знищеною самооцінкою”, – порекомендував Бартон.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 208 | Дата публікації: 31-08-2022 | Додав: adminA | Теги: помилки, психолог, батьки, виховання дітей | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]