Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2022 » Вересень » 29 » 3D-модель гортані створили вчені за відрубленою головою Генріха IV
00:36
3D-модель гортані створили вчені за відрубленою головою Генріха IV


генріх IV Французькі вчені реконструювали гортань короля Франції Генріха IV, голова якого була відтята під час революції 18 сторіччя. Дослідивши її за допомогою ендоскопа та комп'ютерної томографії науковці створили тривимірну модель гортані, що являє собою першу візуалізацію гортані муміфікованого суб'єкта. Наступним кроком може стати реконструкція голосу короля. Про це йдеться в журналі European Archives of Oto-Rhino-Laryngology.

Що сталося з головою короля?

Генріх IV правив Францією з 1589 по 1610 роки, та був першим королем із династії Бурбонів. У віці 57 років французький монарх був убитий двома ножовими пораненнями в груди. Його забальзамували і поховали у Сен-Дені, але в 1793 році революціонери пограбували королівську каплицю, а останки короля були обезголовлені. Голова разом із гортанню збереглася в приватних колекціях до моменту її остаточної ідентифікації в 2010 році. Було проведено велике судово-медичне та історіографічне дослідження шляхом накладання зображень комп'ютерної томографії (КТ) і похоронної маски короля. Але після того, як тіло було обезголовлено шаблею біля основи шиї, дослідження гортані не проводилося. Дослідники з Університету Версаль Сент-Квентін-ан-Івелін разом із своїми французькими колегами вирішили встановити точний морфологічний опис гортані і створити її тривимірну реконструкцію на основі дослідження забальзамованих останків і КТ.

відрублена голова генріх IV 3D-модель гортань

муміфікована голова короля Генріха IV / Robin Baudouin et al., / European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, 2022

Як створювали тривимірну модель гортані?

Гортань досліджували за допомогою мікрохірургічних інструментів та гнучкого ендоскопа з відеозаписом. Комп'ютерна томографія надала дані зрізів черепа, що дозволило візуалізувати його у різних площинах. Рот був у напіввідкритому стані, ні язика, ні м'якого піднебіння видно не було. Через те, що доступ до гортані був перекритий бальзамуючим матеріалом, довелося проводити ендоскопію через трахею. Найважливішою знахідкою цієї роботи стало те, що внутрішня частина гортані вкрита кальцинованою плівкою, завдяки якій збереглася форма. Тобто на відміну від язика, форма якого не збереглася, голосові складки та гортань чітко ідентифікувалися.

В результаті вдалося створити першу 3D-модель гортані муміфікованої людини. Розміри реконструйованої гортані становили 34,38 міліметра у висоту, 36,80 у ширину та 38,65 міліметра у довжину. Це перший крок до подальших поглиблених досліджень гортані і навіть до реконструкції голосу короля, який у майбутньому науковці сподіваються конкретизувати.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 172 | Дата публікації: 29-09-2022 | Додав: admin | Теги: гортань, 3D-модель, генріх IV, відрублена, голова | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]