Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2022 » Червень » 15 » 3,2 мільярда років тому Земля була водним світом - вчені
00:27
3,2 мільярда років тому Земля була водним світом - вчені


океан Вчені з Гарвардського університету досліджували мантію нашої планети і виявили, що в минулому вона була в чотири рази гарячішою. Це говорить про те, що вона не могла утримувати поточну кількість води в собі, а значить, ще до виникнення життя Земля була покрита лише океаном.

Ідея про те, що Земля колись була водним світом вже давно обговорюється в вченими. Щоб довести цю теорію, американські вчені вирішили вивчити мантію планети. Річ у тім, що під землею вода — це сполуки гідроксильної групи з атомів кисню і водню. Вона зберігається в “скам’янілому” стані в двох типах вулканічного мінералу олівіну: вадслеїті і рінгвудиті.

Зібравши існуючі зразки цих мінералів, команда вчених визначила, що вадслеїт містить близько 3% води, а рінгвудит — близько 1%. Далі вчені вивчили дані попередніх робіт, які піддавали ці два мінерали інтенсивному тиску і різним температурам. Виявилося, що раніше, коли температура мантії була набагато вищою, ці сполуки мали меншу здатність утримувати воду.

Планетолог Цзюньцзе Донг, один з авторів роботи, сказав: “Це говорить про те, що вода повинна була бути десь ще. Найбільш вірогідним резервуаром для цього була поверхня”. Але оскільки планета постійно остигає, мінерали глибоко всередині мантії можуть утримувати все більше води, “оголюючи” Землю.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 269 | Дата публікації: 15-06-2022 | Додав: admin | Теги: земля, океан, вода | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]