Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 02-05-2024
Головна » 2024 » Січень » 14 » Знайшли долину загублених міст у тропічних лісах Еквадору
13:08
Знайшли долину загублених міст у тропічних лісах Еквадору


У тропічних лісах Еквадору знайшли долину загублених поселень, які процвітали 2 000 років тому. Тоді там могло проживати щонайменше 10 тисяч людей.

Про це повідомляє The Guardian.

Лазерно-сенсорна технологія виявила мережу земляних курганів у тропічних лісах — раніше їх приховувала буйна рослинність. Ці місця були частиною густої мережі поселень, які зʼєднувалися дорогами в лісистих передгір’ях Анд. Вони могли проіснувати 1 000 років.

Дослідники виявили, що в цих поселеннях мешкав народ упано приблизно між 500 роком до нашої ери і 300—600 роками нашої ери. Хоча важко точно оцінити чисельність населення, на цьому місці проживало щонайменше 10 000 жителів – і, можливо, 15 тисяч або 30 тисяч на піку його розвитку, стверджує археолог Антуан Дорісон. Це важливе відкриття, адже раніше Амазонію вважали «незайманою пустелею» і думали, що люди там жили лише невеликими поселеннями.

У знайдених поселеннях житлові споруди зводили на понад 6 000 земляних курганах. Їх оточували сільськогосподарські поля з дренажними каналами. Найбільші дороги, які зʼєднували поселення, були 10 метрів завширшки і простягалися на 10—20 кілометрів.

Система доріг є найдивовижнішим відкриттям, стверджують дослідники. Вони простягаються на величезну відстань під прямими кутами.

Дослідники вперше знайшли докази існування поселень у 1970-х роках, але це перший випадок, коли комплексне дослідження завершили після щонайменше 25 років розкопок. Вчені виявили велике, складне суспільство, яке здається навіть більшим, ніж суспільство мая в Мексиці та Центральній Америці.

Про людей, які там жили, відомо не так багато. Вони здебільшого займалися сільським господарством, їли кукурудзу та солодку картоплю, і, ймовірно, пили чичу — різновид солодкого пива. Археологи продовжать досліджувати території.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 82 | Дата публікації: 14-01-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]